Afbeelding
Foto: Natuurmonumenten

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Spinaziezuring in eendenkooi Spang

Natuur

De eendenkooi van Spang herbergt bijzondere planten. Naast Zwartmoeskervel blijkt er nu ook Spinaziezuring te groeien. Deze zeer zeldzame plant is voor het laatst in 1988 op Texel waargenomen en heeft sinds 1990 maar tien andere vindplaatsen, allemaal in het zuiden van Nederland.

Spinaziezuring (Rumex patientia), wordt ook wel Patientie, Zevenjarige zuring of "Franse spinazie" genoemd. Deze plant werd vroeger gekweekt als groente en werd regelmatig in soep en omelet gegeten, maar was populairder in Frankrijk en Engeland. Van oorsprong komt ze uit Azië, Midden-, Oost- en Zuidoost-Europa en is elders geïntroduceerd. De jonge bladeren zijn rijk aan vitaminen en mineralen en hebben een zacht zure smaak. Het werd ook als medicinale plant gebruikt. Het plantensap werd gebruikt bij huidproblemen, het werkt bloedzuiverend, mild laxerend en werd ingezet tegen dysenterie. De geraspte bladeren werden gebruikt tegen keelpijn en poeder van de wortel werden tanden schoongemaakt.

De vondst werd gedaan door Ariën Slagt van Natuurmonumenten die planten inventariseert. Hij wist vanuit de literatuur dat spinaziezuring hier heeft gestaan, maar kon hem in de afgelopen zes jaar niet terugvinden. Nu heeft hij liefst acht planten ontdekt. Tijdens de restauratie van de eendenkooi is vorig jaar de plas uitgebaggerd. Mogelijk is daarbij het zaad aan de oppervlakte gekomen, waardoor dit konden kiemen. Of dit te danken is aan de bagger of aan de het vergroten van de hoeveelheid licht zullen we waarschijnlijk nooit weten...

Het is in ieder geval zo dat zaden van de zuring wel 50 jaar kiemkrachtig blijven.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 5 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3