Afbeelding
Liselotte Schoo Fotografie

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Maandmenu

BOSQ: knipoog naar mediterrane eetcultuur

Divers

Bijna negentig jaar na de bouw heeft het restaurant van hotel Bos en Duin een eigen naam: BOSQ. "Bosque is Spaans en betekent bos. De q staat voor quality. Een knipoog naar de mediterrane eetcultuur. Bovendien willen we benadrukken dat het restaurant niet alleen voor hotelgasten is, maar dat ook mensen van buitenaf bij ons kunnen eten. Gráág zelfs."

"Pure smaken, het gaat om de combinaties"

Robin Koenen, zijn vrouw Marlies en hun medewerkers hebben de winter goed besteed. "Mijn vader en moeder hebben het restaurant twaalf jaar gerund. Ze hebben het fantastisch gedaan. Maar wij doen het op onze eigen manier", vertelt Robin. "We gaan ons negende seizoen in en wilden dat graag doen met een nieuwe en eigentijdse uitstraling."

Dat is gelukt, in alle opzichten. Al bij aankomst vallen het frisse schilder- en stucwerk en de nieuwe luifels op. "En wat vind je van de doorlopende hardstenen dorpel? Het restaurant en het naastgelegen appartement passen nu veel beter bij elkaar. Als je het niet weet, zou je toch zeggen dat het één geheel vormt?"

Met een nieuw meubilair en een fraai verbouwde bar is ook binnen de metamorfose compleet. Het geheel oogt strak en een tikje chique, in de sfeer van de landen rond de Middellandse Zee. Misschien nog wel belangrijker: de vernieuwde menukaart sluit daar bij aan. "De mediterrane keuken staat voor pure smaken, niet al te ingewikkelde bereidingen en vaak maar een paar ingrediënten. Het zijn de combinaties die het doen."

De kaart van BOSQ maakt geen onderscheid meer tussen voor- en hoofdgerechten, alleen tussen bites & snacks en gerechten. "De eerste categorie zijn vooral hapjes die uit één component bestaan, zoals oesters, geitenkaaskroketjes en verschillende soorten vis, geserveerd in een stijlvol conservenblikje. Op de bites & snacks hoef je nooit lang te wachten. Een feestje om mee te beginnen. Maar je kunt er ook meerdere nemen. Dan vormen ze samen toch een soort hoofdgerecht, al gebruiken we die naam dus niet meer."

Groter dan bites & snacks zijn de gerechten. Maar ook deze worden geserveerd in kleinere porties. Wat dacht je van Texels lam, eendenbout of Noordzee-langoustines? "We adviseren er in ieder geval twee te nemen. Maar drie of vier mag natuurlijk ook. Het aantal, de volgorde, je bepaalt het allemaal zelf. De mediterrane eetcultuur is lekker lang tafelen, een glas wijn en een goed gesprek in een gezellige sfeer. Maar als je eens geen tijd hebt om lang te zitten, dan kun je met meerdere kleine hapjes toch van een complete maaltijd genieten."

Niet alles is nieuw. Enkele klassiekers zijn behouden. Zoals het BOSQ Experience, waarbij je alleen aangeeft wat je echt niet lust, om vervolgens te worden verrast door een proeverij van de mooiste gerechtjes. Aanraders vormen ook de brunch op zondag en de high tea: traktaties met allerlei verrassende hartige en zoete delicatessen. Mediterraan lunchen kan natuurlijk ook. En ten slotte een tip: kies als diner eens voor een cataplana, een kleine koperen stoofpan, gevuld met diverse soorten vis, gamba's en schelpdieren. Heerlijk! En het ziet er nog leuk uit ook. Reserveren is vooral bij de brunch en de high tea gewenst.

BOSQ – the spirited restaurant
Bakkenweg 16
1797 RJ Den Hoorn
Tel. (0222) 315541

www.bosq.nl

Maandmenu juni

Voorgerecht

Proeverij van kleine gerechtjes, bestaand uit:

Proeverij van charcuterie

Texelse lamsloempia's met duindoornsaus

Sardines van Ortiz

Tonijn met pruimen en noten

Boerenbrood met olijfolie en luchtige aioli

Geitenkaaskroketjes

*

Hoofdgerechten

Short rib

zacht gesmoord rundvlees met zwarte knoflook, rode ui en geraspte mierikswortel

of

Heekfilet

druiven, munt, saus van gezouten citroen en specerijenolie

geserveerd met frites en mayonaise

*

Dessert

Passiefruit sabayon met kokosmousse, passiefruitsorbet en gemarineerde ananas

of

Proeverij van drie soorten kaas

Prijs: €27,50

Gelieve te reserveren, onder vermelding van 'Texelse Courant-maandmenu'.

Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 5 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 21 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen gisteren 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2