Chris Minnee, deelnemer aan de Ronde om Texel sinds 1978.
Chris Minnee, deelnemer aan de Ronde om Texel sinds 1978. Foto: Eigen foto

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Passie geboren bij het zien van catamaran

Algemeen

Opeens bevond hij zich tussen Texel en Vlieland volledig in de mist. "We konden de andere zeilers wel horen, maar je zag elkaar niet meer", vertelt catamaranzeiler Chris Minnee uit Katwijk. "Pas bij de VC-boei hadden we weer zicht."

Het voorval deed zich voor in 1978 tijdens de eerste officiële Ronde om Texel en het is Minnee altijd als zeer enerverend bijgebleven. De 65-jarige Katwijker is één van de Rondezeilers van het eerste uur en ook tijdens de veertigste Ronde op zaterdag 10 juni zal hij van de partij zijn.

"We hoorden destijds dat er een Ronde om Texel zou worden gevaren en daar zijn we toen meteen met een hele groep uit Katwijk op af gegaan." De eerste officiële Ronde was op zaterdag 27 mei 1978 en kende 84 deelnemers. Veel regels waren er nog niet, de hoofdmoot was zeilen. "Het was allemaal nieuw wat we deden. Er waren een paar volgboten van Pall Mall bij, maar nog niet zoveel als nu. De boten kwamen toen onderweg ook nog een lunchpakket bij je aan boord brengen."

Het was de tijd waarin de catamaransport in opmars was en de eerste fabrieksboten op de markt kwamen. Voor Minnee begon de passie toen hij als 7-jarig jongetje op de boulevard van Katwijk voor het eerst een houten catamaran zag. "Die heb ik meteen van triplex nagebouwd. Ik vond het prachtig." Via het catamaranzeilen kwam Minnee in contact met wijlen Jan de Boer die jarenlang dé importeur van catamarans in Nederland was en ook bij de Ronde om Texel betrokken was. In 2000 nam Minnee het bedrijf Jan de Boer Catamarans van hem over, waardoor hij niet alleen hobbymatig maar ook beroepsmatig in de catamarans actief is. Minnee maakte de Ronde in alle vormen en maten mee. "Van heel licht tot extreem zwaar. We hebben al die jaren bewust nooit op materiaal bezuinigd, waardoor we altijd zonder veel schade hebben kunnen varen."


Dirk Pool uit De Cocksdorp is een andere deelnemer van het eerste uur. Hij werd in de jaren zeventig door Henk Koopman, één van de oprichters van de Ronde, warm gemaakt voor het catamaranzeilen. "Ik was destijds kottervisser. We lagen op het strand en Henk zei dat een catamaran voor ons vissermannen wel iets zou zijn. Zo is een verslaving geboren."

Pool ontwikkelde zich tot een goede catamaranzeiler die op zaterdag 16 juni 1990 samen met zijn zoon Eddy als tot nu toe de enige Texelaars de overall-titel in de wacht sleepte. "Het was die dag heel licht weer en daar ben ik goed in." Dat er achteraf gezeur ontstond over de leeftijd van de toen 10-jarige Eddy gaf een bittere nasmaak aan de overwinning, maar hij stond wel in de boeken. In 2009 wist Pool nog een keer tweede te worden in het overall-klassement toen hij solo op een Prindle 15 meedeed. De veertigste Ronde zal voor de 72-jarige Pool ook meteen de laatste Ronde worden. Hij was eigenlijk al een paar jaar geleden van plan te stoppen, maar ging de afgelopen jaren het water op om jonge Texelaars te begeleiden. Eerst zeilde hij met Marielle Blauw, Desireé Boon en Anna van der Duim en tegenwoordig begeleidt hij Sophie Brügemann. Met de Tuusrondjes meegeteld, heeft Pool inmiddels meer dan zestig keer het eiland rond gezeild. "Ik heb het altijd prachtig gevonden om te doen. Het is heerlijk ontspannend om op het water te zitten."

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 12 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 17 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1