Afbeelding
Foto: Archief Texelse Courant

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Mogelijk tweede Huisje van bezinning

Algemeen

Als het aan eilanddichter Mare van de Mast komt er in navolging van het hutje in De Dennen een tweede Huisje van Bezinning. De nieuwe variant van hout moet gerealiseerd worden op De Hors.

Het college heeft besloten Van de Mast een eenmalige subsidie kunst en cultuur van €5000,- te verlenen voor de bouw van een "Huisje van Bezinning" op de Hors en de begeleiding van het project, inclusief een boekpublicatie. Het "Huisje", in bouwtechnische zin meer een "hutje", zal worden gemaakt van ongeverfd hout zodat het de uitstraling krijgt alsof het aangespoeld is. Op deze manier gaat het op in het landschap net als het Huisje in de Dennen dat van bamboe en riet is gemaakt. Het project sluit aan bij verschillende gemeentelijke kunst – en cultuurbeleidsdoelen en daarnaast bij de Texelse kernwaarden "rust en ruimte". Het huisje op de Hors is onderdeel van het poëzie-stilte project "Huisjes van Bezinning" dat door Mare van de Mast zal worden begeleid en bekendgemaakt. In het Huisje van Bezinning op de Hors kunnen mensen op uitnodiging of aanvraag schrijven over de rust en de typische natuurwaarden.

Texels Belang ziet niets in het plan: "In het bos zijn plekken aangewezen waar je hutten kunt bouwen. Op de Hors zijn geen plekken aangewezen voor het bouwen van hutten. Sterker nog, de Hors is een grote leegte. En er spoelen echt geen hutten aan. De partij wil weten waarom iemand geld krijgt voor zo'n project en of er geen bouwvergunning voor nodig is.

Wethouder Kingma heeft al aangegeven dat voor de bouw van het hutje nog geen vergunning is verleend. Dat het bouwwerk er komt is dus nog allerminst zeker.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 2 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3