Afbeelding
Foto: Google

Koningsdag...

Aankondiging

Nederland vierde weer een Oranjefeest. Wat een gezelligheid!

Koningsdag. Een Oranjefeest voor iedereen. De koning mocht vijftig kaarsjes uitblazen en het hele land vierde dit feest weer mee. Voorafgaand aan de feestdag een interview met majesteit himself. Ik heb er alleen wat stukjes van gezien, maar datgene wat ik zag, zag er goed uit. Vriendelijk, open, ontspannen…Menselijk is ook een term die ik voorbij hoorde komen. Nederland zag de man Willem-Alexander en niet de koning. Eigenlijk een doodgewone man die ook zijn emoties heeft en laat zien. Heel prettig. 

De dag erna ging de koning met zijn gezin en overige familie naar Tilburg voor het grote feest. Ondanks het wisselvallige weer was het een geslaagde dag volgens mij.

Ook in de rest van Nederland en dus ook op Texel werd het feest uitgebreid gevierd. Ik raakte ‘s -middags pas even op pad naar Den Burg. Op de Steenenplaats zag het er gezellig uit. Mensen op het terras, genietend van hun drankje en live muziek. Ook hoorde ik live muziek in het Glazen Paleis. Dat klonk sfeervol en gezellig. 

Foto’s op de site van de Texelse Courant lieten de vele evenementen zien in de verschillende dorpen. En op diverse plekken hingen de vlaggen uit, al dan niet met oranje wimpel. Tevens kleurde diverse mensen zelf ook oranje middels hun kleding, hoedjes, haarclipjes, stola’s en/of schmink. En laten we de oranjetompoucen, Jumbollen en andere lekkernijen niet vergeten. Hmmm…

De volgende dag begreep ik van dj’s op de radio dat het Oranjefeest op sommige plekken in het land tot in de late uurtjes doorging, getuige de verhalen van mensen met een, al dan niet flinke, kater. Of dat ook voor de mensen op ons eiland gold is mij niet bekend. Maar ik denk dat een boel mensen het helemaal niet vervelend vonden om de dag erna vrij te zijn om even bij te komen van een gezellig feestje. 

Het Oranjefeest gaat vandaag, de 29e, nog even door. Bij ons in het dorp worden er Waalderspelen gehouden met aansluitend een barbecue. Daarna wordt, net als op andere plekken op ons eiland, de meierblis ook weer aangestoken. Daarmee komt er einde aan Koningsdag voor dit jaar. Volgend jaar april kleuren we gewoon weer oranje en zetten we de traditie voort…

Tineke Stiehl-Timmer 

Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 19 minuten geleden
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 18 uur geleden 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 20 uur geleden 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 21 uur geleden
De toren van de Waalderkerk in de steigers.
ONDERHOUDEND Algemeen 16 apr, 14:10
Landschapsfotografie met een prachtige lucht
Zilveren Camera-expositie komt naar Texel Algemeen 16 apr, 10:30
Een van de twee schildpadden die in januari op Texel aanspoelden.
Schildpadden dood na technisch mankement Algemeen 15 apr, 17:15 8
De Texelstroom.
Tarieven van TESO per 1 mei omhoog Algemeen 15 apr, 11:54 73