Martin en Ilsa Koorn in de zaak aan de Weverstraat.
Martin en Ilsa Koorn in de zaak aan de Weverstraat.

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Treffers: "Succes door goede taakverdeling"

Zakelijk

"Als je ons 25 jaar geleden verteld zou hebben dat we nu vier succesvolle zaken zouden hebben, hadden we het niet geloofd. Bovendien is de toekomst gewaarborgd met onze dochter Shannon en haar vriend Sander en onze zoon Mike."

We spreken met Martin en Ilsa Koorn in de kledingwinkel in de Weverstraat in Den Burg. Wat begon met een kledingwinkel aan de Binnenburg, waar ook dekbedden en Texelse producten werden verkocht, is uitgegroeid tot een heus familiebedrijf met één winkel in De Koog en drie in Den Burg. "Toen we begonnen, ging alles op gevoel. Het geld dat verdiend werd, werd uit de kassa gehaald en meegenomen voor de confectie-inkoop in Amsterdam waar vandaan we met blauwe vuilniszakken vol kleding terugkwamen. Vandaag de dag werken we met maattabellen en verkoopcijfers. Bovendien verkopen we nu veel bekende merken. Gevoel speelt nog steeds een rol, maar de statistieken zijn veel belangrijker geworden. Mensen denken dat we een winkel zijn met dure kleding voor de jeugd. Maar we hebben betaalbare kleding voor de leeftijden van twaalf tot voorbij zestig", legt Ilsa uit.

Het runnen van vier zaken tegelijkertijd vergt natuurlijk de nodige aandacht. Een goede taakverdeling maakt dit goed mogelijk. "We hadden zelfs een tijdje vijf winkels, toen we de sportwinkel er ook runden, maar dat werd echt te gek. Het is ons nooit om 'meer, meer, meer' gegaan. Het kwam op ons pad. De zaken zijn nu goed verdeeld. Sander runt de winkel in De Koog, Shannon en ik de zaak in de Weverstraat en Martin, Bart en Mike runnen de schoenenwinkel, de inkoop doen we allemaal afwisselend en ik doe de administratie. De Outlet-winkel doen we samen. Daarnaast hebben we door de jaren heen geweldig personeel gehad. Het team dat we nu hebben is bijna familie. Soms misschien zelfs wel wat te close. Als er mensen vertrekken, doet dat wel een beetje zeer. Al begrijpen we dat iemand soms na tien jaar toe is aan een nieuwe stap", vertelt Ilsa.

Van voetbalprof tot ondernemer

Het verhaal is bekend. Martin was voetbalprof en speelde zijn wedstrijden voor FC Zwolle. "Er speelde toen iets met een andere club in de regio en zo kwamen we op Texel, terug naar huis. Ilsa begon hier met de kledingzaak. Ik was het op en neer reizen naar Zwolle al snel zat en hing mijn voetbalschoenen al op mijn dertigste aan de wilgen. Ik wist toen nog weinig van verkopen. Op advies van haar vader verkocht Ilsa aan het begin ook Texelse dekbedden, een gouden advies. Die liepen als een trein. De kleding was leuk voor er bij. Er is in de loop der jaren een hoop veranderd. De Binnenburg was nog niet zoals nu een volwaardig onderdeel van het winkelrondje. Het was een beetje een verdomhoekje, dus toen in 1998 de kans zich voordeed om te verhuizen naar de Weverstraat, hebben we die met beide handen aangepakt. Toen was het nog een kleine zaak, maar die is zoals je kunt zien flink uitgebreid", vertelt Martin.

De zaak, met een onder- en bovenverdieping is ruim opgezet, maar oogt toch gezellig. De credits daarvoor gaan naar Shannon die hier oog voor heeft. "De rol van de kinderen wordt steeds groter. We staan zelf niet meer zeven dagen per week in de winkel. En met het steeds langer durende seizoen is dat ook alleen maar beter. Vroeger had je zes tot acht weken hoogseizoen, nu stopt het niet meer. Dan is een goed team belangrijk. We hebben nu zo'n 13 medewerkers. Onze eigen kledingwinkelfamilie", besluit Ilsa.

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30