Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Artex Kunstenschool

School of the Arts, music school, dance school, theatre school and courses fine arts

Artex organiseert 4-weekse cursus Kijken naar Kunst

Algemeen

Op dinsdag 28 maart start bij Artex – Kunstenschool Texel de 4-weekse korte cursus kunstgeschiedenis 'Kijken naar Kunst' onder leiding van kunsthistoricus drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.

Stelt u zich eens voor, u staat in het museum en u wilt een mooi schilderij begrijpen. U kunt nu een aantal dingen doen: het juiste nummer van uw audiotoer intoetsen, het bordje aan de muur lezen of gewoon goed kijken. Nu klinkt dat laatste makkelijker dan dat het is, maar het geeft wel veel meer voldoening om zelfstandig de betekenis van een kunstwerk te ontrafelen.

Dat zult u tijdens deze vierdelige cursus dan ook doen. U leert goden en heiligen herkennen, u frist uw kennis van de mythologie en van de christelijke kunst op, u maakt kennis met de complexe symboliek uit de Renaissance en de Gouden Eeuw en u gaat kijken naar de uitdagende moderne kunst.

Deze tak van de kunstgeschiedenis heet officieel iconografie en dat betekent letterlijk beeldbeschrijving. Iconografie gaat dus niet alleen over iconen en u kunt ook van symboliek spreken. Volgens een helder systeem zult u eerst kunstwerken leren beschrijven en daarna interpreteren. Zo schept u voor uzelf een helder overzicht en krijgt daarbij de nodige gedetailleerde diepgang.

De vier lessen zijn als volgt ingedeeld:

  • De basis. Systematisch kijken naar kunst, herkennen van attributen, heiligen, personificaties, ontleden van allegorieën. Daarnaast is er aandacht voor het belang van de context en voor 'valse vrienden'.
  • Middeleeuwen en Renaissance. We kijken apocriefe en Bijbelse thema's in de kunst, zowel de bekende als minder algemene onderwerpen zoals de halfzussen van Maria, de hemelvaart van de profeet Mohamed, nieuwe aandacht voor de klassieke goden
  • Barok. Vandaag gaat het over religieuze strijd in de Reformatie, Hollandse genreschilderkunst, iconografische programma's en heerserssymboliek.
  • XIXe eeuw en moderne kunst. Toenemende eigen invulling van de kunstenaar: preafaëlietien, symbolisme en decadentisme, moderne kunstenaars.

De lessen zullen plaatsvinden op 28 maart, 4, 11 en 18 april van 20:00 uur tot 22:00 uur bij Artex. Kijk op www.artex-texel.nl voor meer informatie en/of aanmelding, klik op deze link of bel met 0222-313493.

Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 29 minuten geleden
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 16 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 22 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35