Pepijn Lijklema (links) in de zandbak samen met klasgenoten kleine bergen verplaatsen (1987)
Pepijn Lijklema (links) in de zandbak samen met klasgenoten kleine bergen verplaatsen (1987) Foto: Yvonne Lyklema

Met veel lawaai stenen gooien of samen bergen verplaatsen in stilte

Politiek

Wie is Martijn Leickelema nou weer? Geen idee, maar dit is echt één van de vele bizarre varianten op de naam die mensen onbedoeld aan mij hebben gegeven. De afgelopen weken heb ik ook weer diverse vooroordelen op Facebook over mij voorbij zien komen: “Geen haar. Dus geen verstand” “Van D66. Dus die deugt niet”. Wie ben ik dan wel? “Uitvinder!”, roept Ben Zegeren als ik hem op straat tegenkom. “Wetenschapper!” noemde Job Schepers mij wel eens als ik weer iets had uitgezocht. “Rekenmeester”, noemde Rikus Kieft mij vorig week bij het debat. “Schijtebroek”, zei Dries Veldkamp ooit lachend over mij, omdat ik als ondernemer geen commissielid wilde worden. Zelf geloof ik dat iemand is wat hij of zij doet. Niet meer en niet minder.

Keienverplaatser
Als kind speelde ik het liefst in een beekje waar ik in stilte met mijn broers wat keien ging verplaatsen. Met drie man konden we dan de hele koers van de beek veranderen. Eigenlijk doe ik dat nog steeds, maar nu figuurlijk. Iedere maand hoor ik wel iemand tegen mij zeggen dat iets wat ik bedacht heb, helemaal niet kan en dan ga ik in stilte keien verplaatsen.

Verjonging
In 2015 kwam ik voor het eerst in gesprek met Texelse politici over vergrijzing. Ik zei toen dat ik mij wilde inspannen om het eiland te verjongen. “Dat is onmogelijk. Heel Nederland vergrijst. Jeugd trekt nu eenmaal weg. Dat kan je niet veranderen”. Een jaar later heb ik Texlabs opgericht om het eiland te verjongen. Sindsdien ben ik gaan samenwerken met 12 Hogescholen en Universiteiten en hebben we 2500 studenten uit heel Nederland naar Texel gehaald voor diverse projecten. Daarvan zegt 16 procent graag ooit op Texel te willen wonen. Dat zijn dus mogelijk 400 extra jonge starters. Genoeg om een hele basisschool open te houden. 

Extra woningen
“Pepijn, dat kan helemaal niet, want er zijn geen betaalbare woningen op Texel”. Zo kwam het dat ik in 2017 ging samenwerken met een groep jonge Texelaars onder de naam Jonge Bestuurders Texel om ons in te zetten voor het vestigingsklimaat. We konden samenwerken met 15 grote organisaties en bedrijven op Texel. Door ons onderzoek erkende de gedeputeerde de status aparte van Texel. Hierdoor zijn nu 366 extra woningen op Texel mogelijk. “Pepijn die woningen gaan alleen naar oudere mensen die het kunnen betalen”. Dus nu zijn we als vrijwilligers werkgroep een wooncoöperatie aan het oprichten om jonge starters te verenigen en voorrang te kunnen geven op woningen.

Onderwijs
Toen ik aantrad als lid van de raad van toezicht bij de OSG, kwam vlak daarna de onderwijsinspectie met de conclusie dat het onderwijs zeer zwak was. Een jaar later wist de school door keihard onderling samen te werken de school weer naar voldoende te halen. De inspectie zei in de terugkoppeling aan ons: “Wat jullie in één jaar hebben laten zien aan verbetering, is eigenlijk onmogelijk”. 

Draagvlak
Bij mijn werk in de energietransitie kreeg ik steevast te horen: “Pepijn, er is geen draagvlak op Texel voor energietransitie.” Vier jaar geleden besloten we daarom vanuit een groep ondernemers om samen te werken onder DATXL. Een jaar later ontwierpen we een energiespel en door samen te werken met diverse organisaties was het mogelijk om het spel met zo’n 500 Texelaars te spelen. Wat bleek? Bewoners hadden binnen een uur door waar de knelpunten zaten en waren juist heel goed in staat om samen na te denken over de oplossing die breed gedragen is en het beste bij Texel past. 

Politieke verjonging
“Je kan de politiek niet verjongen. Het zijn alleen gepensioneerden die er tijd voor hebben en het interessant vinden”. Dat kreeg ik vier jaar geleden te horen toen ik meedeed aan de verkiezingen. Vorig jaar kwam ik op het idee om Jonge Democraten Texel op te richten om jonge Texelaars die geïnteresseerd waren in politiek te verenigen. Resultaat? We hebben nu een zestienjarige op de kieslijst die vorige week bewezen heeft niet onder te doen voor de meest ervaren raadsleden van Texel! 

Samenwerken, samenwerken en samenwerken
Waarom zijn al die dingen gelukt ondanks alle weerstand? Niet door mij, maar door samen te werken! Door krachten te bundelen, elkaar te vertrouwen in het feit dat we allemaal iets nuttigs toe te voegen hebben. Voor ieder behaald succes zijn ook echt wel dingen mislukt en daar kunnen we van leren. Waarom was er zoveel onvrede rondom de Emmalaan, de IJsbaan en de Kogerstraat? Omdat bewoners veel te laat gehoord werden en hun inbreng niet serieus genomen werd. Gebrek aan samenwerking tussen gemeente en de eigen inwoners dus. Daarom riep Jonge Bestuurders Texel in 2020 al op constructief samen te werken bij de IJsbaan.

Stem op wat iemand doet, niet wat iemand roept
Nu zie ik dat veel kiezers per definitie lokaal stemmen, omdat lokale partijen dichter bij de Texelaar zouden staan. Maar is dat echt zo? Of is dat een vooroordeel? Gaat het niet veel meer om wat iemand bijdraagt aan het eiland in plaats van of de naam Texel wel in de partijnaam staat? Ik zit in het in het subbestuur van TOP vanuit de overtuiging dat minder overkantse adviesbureaus moeten worden ingehuurd door de gemeente en meer Texelse kennis moet worden benut. Het is in het belang van Texel dat geld en kennis op het eiland blijft. Reken maar dat ik die duizenden uren vrijwilligerswerk in het belang van Texel heb gedaan! Dat zal echt niet veranderen als ik raadslid wordt van D66. Die drang om te willen samenwerken zal bij mij ook niet ineens veranderen. Ik weet zeker dat er nog 13.600 mensen op Texel zijn die willen samenwerken, ongeacht de teugen-schreeuwers. Laten we daarom samen bergen verplaatsen in stilte! Dit is onze tijd! Dit is onze kans!

Pepijn Lijklema

Mijn pitch van het verkiezingsdebat zien? Kijk dan hier voor mijn verhaal in slechts 50 seconden
Wij zetten ons graag in voor goede samenwerking op Texel
Meer weten over D66 Texel standpunten? Lees hier ons verkiezingsprogramma
Meer weten over D66 kandidaten en Jonge Democraten Texel? Lees hier meer over onze mensen

Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 13 uur geleden
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 16 uur geleden
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 17 uur geleden 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 22 apr, 09:00
Meierblis 2023.
"Hebben toekomst meierblis zelf in handen" Ingezonden 21 apr, 14:30 5