Astrid van de Wetering
Astrid van de Wetering Foto: Evalien Weterings

Betaalbaar wonen op Texel

Politiek

Elke partij op Texel hetzelfde over dit onderwerp zegt hetzelfde: We moeten betaalbare koopwoningen en huurwoningen bouwen!

D66 denkt hier natuurlijk hetzelfde over. Maar hoe doe je dat dan? Wij als D66 hebben een aantal jaar geleden de starters lening doormiddel van een motie op Texel ingevoerd. Dat was een eerste stap. Met succes; er wordt van deze lening flink gebruik gemaakt. Wat de koopwoningen betreft willen we een stap verder gaan en het model van de gemeente Zaanstad implementeren en daar een Texels model van maken in samenwerking met alle betrokkenen. Het model is een pakket aan maatregelen voor betaalbare eerste koopwoningen. Dat is het mooie van dit idee: Het is ook haalbaar. We noemen het BKT: Betaalbare woningen Texel.

Cofinanciering

Het systeem werkt als volgt: De koper betaalt afhankelijk van zijn of haar inkomen het maximale percentage: Bijvoorbeeld 65 procent van een woning. BKT betaalt dan de overige 35 procent. Ook de grond blijft eigendom van BKT. Voor het gebruik van de grond wordt een vergoeding gevraagd, ook weer afhankelijk van het inkomen. Na tien jaar kan de overige 35 procent van de woning gekocht worden en eventueel ook de grond. Van de terugbetalingen worden weer nieuwe starters op weg geholpen. Zo is het dus mogelijk om maatwerk te bieden voor elke portemonnee. Het is een nieuw, maar beproefd systeem, wat écht extra mogelijkheden biedt voor starters op de woningmarkt. Laten we hier een Texels concept van maken!

Scheef wonen

En de huurwoningen dan? We hebben al de regeling dat we 70 sociale huur en 30 procent koop bouwen. Wat ons opvalt is, dat veel mensen op het eiland eigenlijk scheef wonen. Een oudere dame die nu alleen in een eengezinswoning woont, met een lage huur, wil daar niet weg omdat ze, wanneer ze kleiner gaat wonen een huurverhoging krijgt. Dat is toch eigenlijk raar! Kan er geen ruilsysteem komen met bijvoorbeeld behoudt van huur? 

Woningen splitsen is nog een idee. Laten we daar nu eens handen en voeten aan geven om dat eenvoudiger te maken! Zijn er ook nog woningen waar we een verdieping  kunnen opbouwen zoals een groep studenten van Inholland twee weken geleden had voorgesteld? Wat te denken van jongeren die de bovenverdieping van een oudere kunnen bewonen? Kortom laten we samenwerken met de partijen die hier kennis van hebben en al die creatieve zaken uitzoeken en snel invoeren.

Astrid van de Wetering

Mijn betoog in het verkiezingsdebat terugzien over huisvesting? Kijk dan hier voor ons verhaal
Wij zetten ons graag in voor goede samenwerking op Texel
Meer weten over D66 Texel standpunten? Lees hier ons verkiezingsprogramma
Meer weten over D66 kandidaten en Jonge Democraten Texel? Lees hier meer over onze mensen

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 6 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3