Sverre Eschweiler
Sverre Eschweiler Foto: Evalien Weterings

Naar een vitaal Texel

Politiek

Hoe mooi is het dat we steeds ouder worden! Het mooiste zou het zijn wanneer dit ook zo vitaal mogelijk gebeurt. Het is een gegeven dat we steeds ouder worden. Maar vitaler zijn we er niet op geworden. De afgelopen jaren is de hoeveelheid mensen met diabetes, hart- en vaatziekte en andere chronische aandoeningen alleen maar gestegen. 

Ik heb vroeger het geluk gehad dat ik op vrij jonge leeftijd ben gaan sporten, en hier ook wel goed in bleek te zijn. Hierdoor heb ik vanaf jongs af aan meegemaakt en geleerd wat de betere keuze is. Maar dit is voor heel veel mensen niet het geval. Het is niet dat ze het niet willen, maar ze kennen geen andere manier.

We kunnen dit omdraaien door op jonge leeftijd in te zetten op het aanleren van de betere keuze. ‘’Geef een man een vis en hij eet voor een dag, leer een man vissen en hij eet voor zijn hele leven.’’ Dat is eigenlijk het zelfde wanneer we kijken naar preventie. We leren juist de mensen hoe ze vitaler kunnen gaan leven. Het grote voordeel hiervan is, dat mensen zich energieker voelen en sneller dingen ondernemen. Daarnaast is het grootste voordeel misschien nog wel dat ze minder snel ziek worden. Dit zal zorgen voor een blijvende goede gedragsverandering. 

Een voorbeeld waar de Gemeente Texel nu al mee bezig is, is het IJslands Model. Dit model is vooral gericht op passend aanbod te creëren voor jongeren, zodat ze niet snel naar verdovende middelen zullen grijpen. Maar hoe mooi zou het zijn als we dit breder gaan uitzetten! We kunnen samenwerken met de professionals die op dit moment zich al hard inzetten voor de gezondheid op Texel. Denk daarbij aan een integrale aanpak, waarbij de algemene gezondheid van de Texelse inwoner centraal staat, zowel fysiek als mentaal. 

Laten we de komende 4 jaar gebruiken om een goede basis te leggen met de inwoners, gemeente en de zorg professionals. En samenwerken naar een gezonde toekomst!

Sverre Eschweiler

Wij zetten ons graag in voor goede samenwerking op Texel
Meer weten over D66 Texel standpunten? Lees hier ons verkiezingsprogramma
Meer weten over D66 kandidaten en Jonge Democraten Texel? Lees hier meer over onze mensen

 

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 2 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3