Het zuidelijk gelegen strandpaviljoen van 15 waar een hoop zand was weggeslagen.
Het zuidelijk gelegen strandpaviljoen van 15 waar een hoop zand was weggeslagen. Foto: Elly Rutten

“Zorgen over omgang met kust”

Algemeen Wat ik zeggen wou

Frits Bonne uit De Koog, oud-medewerker van Rijkswaterstaat, maakt zich ernstig zorgen over hoe er met de Noordzeekust wordt omgegaan. 

Hij uit zijn zorgen in onderstaande ingezonden brief.

Tja eerlijk gezegd weet ik niet hoe ik beginnen moet, misschien bij het lezen van het artikel in de Texelse Courant van 25-02 j.l pagina 9. Was mijn pantalon al niet afgezakt tot bijkans mijn enkels, nu dus wel, nu na een paar decennia van relatieve rust weer eens een paar stevige stormdagen en dan met name de reactie van de verantwoordelijke instanties. Want zo u weet is de boel verdeeld onder Rijkswaterstaat, Hoogheemraadschap, Staatsbosbeheer en Gemeente Texel. Dat was eerst Rijks-wat-er-staat, zeg maar, een organisatie die primair 12 maanden per jaar onderhoud pleegde aan onder andere onze westkust.

Na een storm wist die organisatie vroeger binnen één dag redelijk nauwkeurig hoeveel zand er verdwenen was, kwestie van 2 man 4wd en afstandsmeter, zodat de gegevens tijdig beschikbaar kwamen om het benodigde budget te genereren voor onderhoud. Je had daar wel de strandpalen (raaipalen) voor nodig die nu als eigenlijk overbodig te boek staan, soort van cultureel erfgoed. Ja, waarom zou je ook. Die palen zijn een mooie indicator van de hoogte van ons strand, hoogte is bekend, kwestie van meten en klaar. Of toch maar weghalen? Wel jammer ook voor de strandgasten die palen zijn toch een soort van herkenningspunt, denk bijvoorbeeld aan verdwaalde kinderen.

Na een suppletie werden er ook altijd direct stuifschermen van rijshout geplaatst. Die waren zo’n 2 meter hoog. Als het vol gestorven was, kwam daarop weer een rietscherm en ervoor ook. Na verloop van tijd werd die strook vastgelegd met helmplanten, zo hield je een deel zand vast juist op die plek waar je het nodig had. Dit mede om de basiskustlijn te handhaven, waarvoor RWS verantwoordelijk is en volgens mij het HHNK ook, maar bij verdeelde verantwoordelijkheden weten we inmiddels al te goed wat er gaat gebeuren, namelijk afschuiven. Zoals nu het geval is, stuift het zand tot op mijn trap aan de Nikadel. Dus ja, het blijft min of meer “binnen het profiel” zoals men pleegt te zeggen bij het HHNK, maar of het effectief is qua handhaving van de basiskustlijn, mwah…

De verdeel- en heerspolitiek heeft inmiddels ook zijn weg gevonden waar het om onderhoud van de strandovergangen gaat en dan bedoel ik niet de strandslagen maar de paden bij onder andere Camping Kogerstrand. Een goede vriend van mij voert al jaren een helaas zinloze strijd om deze paden begaanbaar te krijgen. Alle vertegenwoordigers heeft bij elkaar getrommeld, echter geen resultaat. Complete minachting voor je gasten zou ik zeggen!

En dan hebben we nog de inloop in de duinen, ook zo’n lachertje (sorry ik kan het niet anders benoemen). Ten tijde van het RWS-regime werden er op de door de gemeente verpachte delen strand afrasteringen geplaatst, buiten deze stukken her en der voor de meest kwetsbare gebieden door RWS en SBB. We hebben het hier nog over puntdraad, zeer effectief, toen ergens medio 2004 er een vertegenwoordiger van “de provincie” op bezoek was die stelde dat puntdraad in deze tijd niet meer paste, punt!

Volgzaam als we waren hebben we alle puntdraad weggehaald; gladde draad was het devies, Er moesten wek hals over kop spanners in, want binnen een week hing de gladde draad er bij als een dweil, waarna die na een paar keer spannen nog brak ook. Ach, het kon wel weg ook, de hedendaagse toerist behoefde geen afrastering, die was keurig opgevoed. Nou niet allemaal dus; vorig jaar werd het zelfs een probleem en de instanties begonnen naar elkaar te wijzen. Uiteindelijk plaatst volgens mij nu de gemeente afrastering bovenop het duin. Ja je laat ze lekker klauteren… wat je dus juist niet wilt en dan staat er bovenop het duin een afrastering, voorlopig nog gladde draad denk ik.

En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan, maar ik weet nu eigenlijk al dat het een zinloze noodkreet is. De arrogantie die blijkbaar past bij enkele instanties leidt er vermoedelijk toe dat met mij geen gesprek aangegaan wordt. Misschien dat we de hele boel maar eens op het bordje van de gemeente moeten schuiven. Dan komt er mogelijkerwijs nog iets ten goede gekeerd, kijk maar eens naar het fietspad langs de Westkust.

Met een warme groet

Frits Bonne

Oud-medewerker van “Wat er STOND”

Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een medewerker 1 uur geleden
Paaseieren zoeken met de Paashaas.
Paaseieren zoeken op Texel Algemeen 2 uur geleden 3
De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 19 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15