Dorpshuis De Bijenkorf waar sinds kort dagbesteding wordt aangeboden.
Dorpshuis De Bijenkorf waar sinds kort dagbesteding wordt aangeboden. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

“Soms heb je even een steuntje in de rug nodig”

Gezondheid Gezond & Fit

Er voor elkaar zijn als iemand hulp nodig heeft, samenwerken met elkaar en samen ervoor zorgen dat iedereen op Texel kansen heeft om een goed en kwalitatief leven te kunnen leiden.

Het zijn een aantal uitgangspunten achter het begrip ‘sociaal domein’ dat sinds een paar jaar bestaat. Dat is kort samengevat de verzamelnaam voor de samenwerking tussen diverse organisaties op het gebied van zorg en welzijn. Dat zijn op Texel – om een paar concrete voorbeelden te noemen - bijvoorbeeld Texels Welzijn, Young 4 Ever, de Texelse huisartsen, Kerken en Minima, het consultatiebureau, maatschappelijk werk of het Sociaal Team van de gemeente. Allemaal organisaties waar Texelaars terecht kunnen als ze op gebied van zorg of welzijn hulp nodig hebben.

Sinds december vorig jaar liggen er vier door de gemeenteraad bekrachtigde uitvoeringsprogramma’s op tafel waarin concreet beschreven is wat er de komende twee jaar te doen staat op het gebied van het sociaal domein. De belangrijkste boodschap: wanneer je ergens aanklopt voor hulp en ondersteuning, wordt bekeken wie en op welke wijze het beste de gevraagde hulp en ondersteuning kan bieden. Dat vergt samenwerking tussen de verschillende organisaties en die is zich sinds de komst van het ‘sociaal domein’ verder aan het ontwikkelen.

Het bieden van begeleiding bij inburgering is onderdeel van de plannen, evenals het voorkomen dat mensen door omstandigheden maatschappelijk buiten de boot vallen

De werkzaamheden op basis van de vier uitvoeringsprogramma’s beslaan een breed deel van de samenleving. Er komt bijvoorbeeld aandacht voor het voortbestaan van De Bolder in andere vormen als gevolg van veranderingen op het gebied van sociale wetgeving, er komt een verdere uitwerking van het IJslands Model (eilandse aanpak) om de Texelse jeugd activiteiten te bieden en het bieden van hulp aan Texelaars die in de schulden geraken staat hoog op de agenda. Dat laatste is vaak een bron van diverse bijkomende problemen als iemand te laat aan de belt trekt voor hulp.

Het bieden van begeleiding bij inburgering is onderdeel van de plannen, evenals het voorkomen dat mensen door omstandigheden maatschappelijk buiten de boot vallen. Ook beschreven voor de komende jaren: het versterken van ‘ouderkracht’ om de jeugd te helpen gezond op te groeien en het versterken van de eigen ‘veerkracht’ om een gezond leven te leiden. Volgens Wieteke Zandbergen, beleidsambtenaar sociaal domein bij de gemeente, is het geheel erop gericht om waar nodig ondersteuning te kunnen bieden. “De meeste Texelaars zijn prima in staat om zelfstandig hun leven te leiden, maar soms kan het nodig zijn dat je ergens een steuntje in de rug krijgt. We hopen dat mensen op zo’n moment weten dat ze er niet alleen voor staan, maar dat ze bij de organisaties binnen het sociaal domein terecht kunnen.” Dat is volgens het principe ‘zo lang als nodig’ en ‘zo kort als mogelijk’.

Concreet voorbeeld daarvan is het sinds kort aanbieden van dagbesteding voor oudere Texelaars in dorpshuis De Bijenkorf in Oosterend

Het samenwerken met elkaar binnen het sociaal domein moet er ook toe leiden dat het eiland op het gebied van zorg en welzijn de toenemende vergrijzing kan opvangen. Concreet voorbeeld daarvan is het sinds kort aanbieden van dagbesteding voor oudere Texelaars in dorpshuis De Bijenkorf in Oosterend. Idee daarachter is dat Texelaars in de eigen omgeving bij een dagbesteding terecht kunnen als daar op een gegeven moment de situatie voor ontstaat. Het is nu één dorpshuis, mogelijk volgen er later meer. “We proberen iedereen zo lang mogelijk hulp in eigen omgeving te laten krijgen.”

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 7 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 12 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1