Robert Jan van Vliet is teamleider Informatie en Automatisering bij de gemeente.
Robert Jan van Vliet is teamleider Informatie en Automatisering bij de gemeente. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

”Veiligheid onze gegevens en die van inwoners heeft topprioriteit”

Algemeen

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart vertelt een medewerker van de gemeente iedere week iets over zijn of haar werk. Deze week: Robert Jan van Vliet, teamleider Informatie en Automatisering.

Hij woont in Den Helder, werkt sinds 2012 bij de gemeente en reist daar graag voor op en neer naar het eiland. ICT’er Robert Jan van Vliet werkte aanvankelijk bij de gemeente Den Helder, maar pakte zijn kans toen hij de gelegenheid kreeg om bij de gemeente Texel te komen werken. “We kwamen altijd al graag op Texel en ik wilde wel eens weten hoe werken daar zou bevallen. Goed dus.” De dynamiek van het eiland met bijna één miljoen toeristen per jaar sprak hem eveneens aan.

Robert Jan begon met diverse klussen voor Informatie en Automatisering en kreeg drie jaar geleden de kans teamleider van de afdeling te worden. Met vijftien medewerkers zorgen ze er achter de schermen voor dat de zaken op digitaal gebied allemaal goed verlopen. Dat varieert van de gemeentelijke website waarop diensten van de gemeente afgenomen kunnen worden tot het beheer van tablets van de raads- en commissieleden en die waarmee collega’s op pad gaan. “Een medewerker van de buitendienst wil op zijn tablet informatie kunnen vinden over onderhoud van groen, een politicus zoekt raadsvoorstellen over kosten in het groenbeheer en een baliemedewerker wil in het zelfde systeem een melding maken van het ophalen van groenafval. Allemaal zaken die van belang zijn voor de inwoners en die we snel en efficiënt willen afhandelen. Ons team zorgt dat het allemaal kan.”

Andere tak van sport is het blijven ontwikkelen van het digitale aanbod van de gemeentelijke website. “Met name jonge mensen zijn gewend alles met een paar klikken op een smartphone te regelen en daar moet je als gemeente in bijblijven.” Ook niet geheel onbelangrijk is het beveiligen van alle apparatuur tegen bedreigingen van buitenaf. “Dat betekent alert blijven en ervoor zorgen dat je updates telkens op orde zijn. Het heeft onze topprioriteit dat alle gemeentelijke informatie en gegevens van onze inwoners optimaal beschermd blijven. Er zijn best wel eens spannende momenten geweest, dan werk je een weekend door om het probleem op te lossen. Gelukkig hebben we een super gemotiveerd team waarbij we op elkaar kunnen bouwen.” De gemeente doet van 21 t/m25 maart mee aan ‘Kom Binnen Bij Bedrijven Dagen’. Belangstellenden kunnen - via www.kbbbd.nl - een kijkje nemen bij de gemeente.

Een van de twee schildpadden die in januari op Texel aanspoelden.
Schildpadden dood na technisch mankement Algemeen 16 uur geleden 7
De Texelstroom.
Tarieven van TESO per 1 mei omhoog Algemeen 22 uur geleden 72
Livemuziek bij impossante beelden.
Film en muziek samen bij Jazz on the waves Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
medewerker planning gezocht 23 uur geleden
RPV Texel soorten reuma website
Uitnodiging RPV Texel Verenigingen 14 apr, 15:19
Afbeelding
Queen Must Go On! feest van herkenning Algemeen 14 apr, 12:30 15
Afbeelding
"Als we niets doen, gaat iedereen het voelen" Algemeen 14 apr, 10:30 13
Twee verdwaalde narcissen in een veld blauwe druifjes.
De Lezersfoto - Bollen in bloei Algemeen 14 apr, 08:00 2