Afbeelding
Foto: Andre Polonski

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Chaz en Rody in actie voor koerier van Charkov

Algemeen Oekraïne

"Een vriend van mij woont in Charkov en hij koopt overal goederen als medicijnen en voedsel op, wat hij rondbrengt bij mensen die vastzitten in hun huis. Maar alles wordt steeds duurder en zijn geld raakt op. Daarom zijn Chaz (Schoelitsz red.) en ik in actie gekomen", vertelt Rody de Groot.

Het gaat om André Polonski. Rody wijst ons op zijn openbare Instagramaccount. Op beelden is te zien hoe André van alles verzamelt en distribueert. Melk, kaas, groenten, vlees, medicijnen. Overal waar hij aan kan komen en wat zijn stadsbewoners ten goede kan komen, wordt ingeslagen. 

"André had een bezorgservice van eigen producten. Al die producten heeft hij al rondgebracht. Daarna is hij met eigen geld spullen op gaan kopen, maar alles wordt schaarser en duurder. Hij was vorig jaar nog hier en toen de Russen Oekraïne binnenvielen, heb ik direct gemeld dat hij met zijn moeder en hond naar mij mocht komen. Het was al te laat, de stad was omsingeld."

Rody en Chaz.

Chaz, mede-eigenaar van Bring it on Tatoo aan de Weverstraat 56 in Den Burg wilde ook niet lijdzaam toekijken. "Sinds maandag gaat de helft van de inkomsten door tattoos naar André. De agenda zit vol, maar zaterdag houd ik vanaf 11:00 uur een walk in, mensen kunnen dan een kleine tatoeage laten zetten, ook de helft daarvan gaat naar André."

Direct op de juiste plek  

Rody erkent dat er tal van inzamelingen zijn. "Bij de acties lees je vaak dat er een vrachtwagen die kant op gaat. Je weet zeker dat die alleen heen gaat en niet terugkomt. De kans dat je met alle goederen de stad inkomst is nihil. André zit al in de stad en werkt samen met andere helden die met gevaar voor eigen leven de goederen rondbrengen. Bij een Giro 555 weet je niet precies wat er aan de strijkstok blijft hangen. Bij deze actie gaat al het opgehaalde geld naar André en hij laat steeds op Instagram zien wat er precies wordt gekocht en hoe het wordt verspreid. Transparanter dan dit wordt het niet."

Doneer nu

Wie de actie wil steunen kan dit doen door geld over te maken naar R.B. De Groot, rekeningnummer NL93 RABO 0360498396. Via Swift wordt het bedrag één op één doorgezet. "Het is rekening die ik specifiek voor deze actie gebruik en ik kan mensen die het willen ook inzage geven. Mensen die op een andere manier willen bijdragen aan de actie, kunnen contact opnemen met mij via rody@rody.nl.

Het is ook mogelijk om geld te doneren via een pot die zaterdag in de shop komt te staan.

Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 6 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45