Afbeelding

OM: Texelaar (20) medekopstuk drugsnetwerk

Juridisch

Justitie gaat ruim €122.000,- terugvorderen van een 20-jarige man uit Den Burg. De Texelaar wordt ervan verdacht een kopstuk te zijn geweest van een omvangrijk drugsnetwerk.

De Texelaar werd eind 2016 aangehouden, evenals een man (34) en vrouw (33) uit Den Helder. Volgens de autoriteiten zouden de drie een cokelijn tussen Den Helder en Texel hebben gerund, zich bezig hebben gehouden met hennepteelt en handel in andere soft- en harddrugs,

Dat bleek bleek dinsdag bij een tussentijdse zitting van de rechtbank. De twee Helderse verdachten verschenen half december al voor een zogenoemde 'proforma-zitting' bij de meervoudige strafkamer van de rechtbank. Het Openbaar Ministerie (OM) was de zaak tegen de man uit Den Burg op dat moment nog aan het voorbereiden. Hij was toen net aangehouden en verscheen dinsdag voor de eerste keer in de rechtszaal. Net als de twee anderen zit hij momenteel in voorarrest.

De lijst met aanklachten tegen de Texelaar liegt er niet om. Hij zou anderhalf jaar lang, tussen februari 2015 en eind november 2016, in nauwe samenwerking met zijn beide kompanen zowel op het vasteland als op Texel voor tienduizenden euro's aan coke, mdma, ghb, amfetaminen en hasj hebben verhandeld. Daarnaast zou hij zich actief hebben bezig gehouden met het telen van hennep. Ook wordt de man diefstal verweten. Agenten vonden bij zijn aanhouding in zijn woning onder meer hennep en hasj. De officier van justitie maakte bekend in totaal ruim 122.000 euro aan criminele winsten van de man terug te vorderen.

De Texelaar hoorde het verhaal dinsdag uiterlijk onaangedaan aan en wisselde slechts een korte blik van verstandhouding met de 33-jarige Helderse vrouw toen de officier van justitie het bedrag noemde dat de staat van hem terug wil. Hij liet het woord aan zijn raadsman, die mopperde dat de zaak al lang en breed inhoudelijk had kunnen worden behandeld en het de hoogste tijd vond dat zijn cliënt in afwachting van zijn proces op vrije voeten kwam.

Deskundigen hebben geoordeeld dat hij zo snel mogelijk moet worden behandeld "en hoe eerder dat is, hoe beter", aldus de raadsman. OM en rechtbank vonden de aanklacht en de verdenkingen tegen hem echter te ernstig om hem tijdelijk vrij te laten. Zij hechtten bovendien veel waarde aan de waarschuwing van deskundigen dat het gevaar groot is dat de jonge Texelaar eenmaal op vrije voeten snel weer in oude fouten vervalt.

De man blijft samen met de twee Helderse verdachten vastzitten tot 24 mei. Dan heeft de rechtbank de gehele dag uitgetrokken voor de behandeling van de zaak tegen het drietal. Die dag wordt ook duidelijk hoe de recherche het vermeende drugsnetwerk op het spoor is gekomen en of er behalve de drie kopstukken inmiddels meer betrokkenen in beeld zijn of zijn aangehouden.

Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 1 uur geleden
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen gisteren
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 22 apr, 09:00
Meierblis 2023.
"Hebben toekomst meierblis zelf in handen" Ingezonden 21 apr, 14:30 5
Afbeelding
Texelse Courant stopt samenwerking Spotta Algemeen 21 apr, 10:30 6