Afbeelding

Tussen wal en schip

Politiek Vanuit de lokale politiek

Vervoer over water, voor ons eiland de belangrijkste levenslijn. De meest bekende haven is de Veerhaven op ’t Horntje. Texels Eigen Stoomboot Onderneming (TESO) brengt en haalt Texelaars, toeristen en goederen naar en van het eiland. Wat zouden we zonder TESO moeten?

De Haven van Oudeschild heeft een langere historie. Van aanvankelijke Veerhaven ontwikkelde Oudeschild zich tot was tot visserijhaven en overslaghaven. De toeristische ontwikkeling van Texel ging aan Oudeschild niet voorbij, de haven groeide ook voor recreatie en kreeg zelfs in uitbreiding een mooie Jachthaven. 

Maar vergeet niet de NIOZ haven: voor het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee. Als nationaal oceanografisch onderzoeksinstituut al bijna 145 jaar excellent en wereldleidend in het wetenschappelijk onderzoek naar delta- en kustgebieden, zeeën en oceanen. Voor maritiem onderzoek moet je de zee op. Het NIOZ beheert dan ook de nationale onderzoeksschepen en de apparatuur voor de Nederlandse wetenschappers. Voor het NIOZ is een haven vlak bij haar onderzoeksinstituut van grote waarde. Naast de onderzoeksactiviteiten is er ruimte voor andere bedrijvigheid in deze haven

En tot slot heeft ons eiland ook een Luchthaven maar dat is van andere orde, watervliegtuigen zijn historie!

De Veerhaven en Haven Oudeschild zijn belangrijke logistieke plaatsen voor leven en overleven maar de explotatie van laatst genoemde niet eenvoudig. Wat eens een belangrijk bestaans activiteit was van de eilanders, de Visserij, staat deze meer en meer onder druk. Het milieu-eisen maken het vissers haast onmogelijk om te blijven vissen. De geweldige pulsvisserij inmiddels verleden tijd en de garnalenvloot piept en kraakt onder Europesche wetgeving. De kade op een doordeweekse dag ziet er steeds leger uit. In de zomermaanden meren de rivierqruise-schepen aan, zij brengen de toerist voor een dagje naar Texel. Als overslaghaven voor zand/grind/aarde/graan/bieten/aardappelen, dient de haven ook maar soms geeft dat wat stof en dat vinden pleziervaarders niet leuk. Toeristen vinden de rondvaartboten wel leuk. Zeehondjes kijken de attractie! Hoewel een dagelijkse activiteit vormt het maar een klein onderdeel van de exploitatie van een werkhaven.

Wij van het CDA blijven ons inzetten voor een bedrijfsmatige haven. Een logistiekknooppunt voor de aan- en afvoer van goederen die het leven op Texel voeden. Mogelijkheden te over! Je moet allen wel willen zien dat een werkhaven ook gelegenheid kan bieden[NR1]  aan de toeristische karakter van Texel. Varend en logistiek Nederland, innoverend naar nieuwe brandstof die het milieu spaart maar ook met begrip dat historisch erfgoed die slag haast niet kan maken zonder afbreuk aan de historische waarden. 

En dan de NIOZ haven, een soort werkhaven? Maar de infrastructuur, de aan en afvoerwegen zijn niet echt geschikt voor grootschalige activiteiten. Vrachtwagens vol bieten, zand en grind over de postweg tussen de stroom auto’s die van de boot afkomen. Wie verzint zoiets? Hoewel de NIOZ-haven zeker dienst kan doen bij de op handen zijn werkzaamheden voor de vernieuwing van de TESO-haven. Of als ondersteunigshaven voor bijvoorbeeld offshore windmolenparken.

Het CDA zegt nee tegen een Oudeschilder haven als toeristenfuik. Voor het CDA is een haven waar gewerkt wordt de mooiste toeristen attractie.

Afbeelding
Tweemaal dezelfde foto Historie 54 minuten geleden 3
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #45 - Amalia Algemeen 2 uur geleden
Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 5 uur geleden
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 21 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 19 apr, 10:15
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10