Afbeelding

Het begint met Empathie

Politiek Vanuit de lokale politiek

Over burgerparticipatie worden veel mooie woorden geschreven. Er liggen klinkende adviezen van hippe bureaus. We willen nog meer participatieladders, verordeningen, trajecten, participatietrappen, klankbordgroepen en stapels glanzende beleidsdocumenten. Uiteraard is dat niet onterecht, Texelaars zijn enorm betrokken bij hun eiland. Logisch dat u mee wilt denken, iets vind of u zorgen maakt.

Maar welke Texelaar voelde en voelt zich gehoord in de plannen voor de Emmalaan, Kogerstraat, toekomst van het toerisme, de energieambities of de toekomst van de haven in Oudeschild? Wanneer de gemeente plannen maakt en deze panklaar serveert in de gemeenteraad hoeft deze alleen nog ja te zeggen, eigenlijk te gek voor woorden. Wantrouwen groeit wanneer we Texelaars niet vanaf het begin meenemen in plannen.

De gemeente kan het op papier allemaal nog zo mooi regelen. Dagelijks bellen met de dorpscommissie, overal de mening van TOP vragen en stapels ingewikkelde besluiten op hun website zetten, maar helpen zal het niet. Raad, college en ambtenaren moeten wel willen begrijpen waarom Texelaars vragen hebben, wat ze anders willen of waarom ze ontevreden zijn. Een open houding, doorvragen en oprechte interesse, vormen de basis om het vertrouwen in het bestuur van ons eiland terug te winnen.

Het instellen van een burgerberaad, het houden van een informatieavond of een enquête zijn allemaal leuke papieren tijgers. Wanneer de gemeente zich niet inleeft in de Texelaars gaat het allemaal weinig opleveren. Beter bestuur begint bij meer empathie. Begrip voor klachten of bezwaren en open staan voor andere inzichten. Maar ook het gevoel en de emotie serieus nemen. Goed onderbouwde adviezen, juridische en technische argumenten zijn mooi, maar niet zaligmakend. Het CDA wil met de hele gemeente aan de slag om meer empathisch te worden, omdat u gehoord en begrepen wilt worden.

Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 3 uur geleden
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 6 uur geleden
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 7 uur geleden 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 22 apr, 09:00
Meierblis 2023.
"Hebben toekomst meierblis zelf in handen" Ingezonden 21 apr, 14:30 5