Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Goed slapen te leren door therapie

Gezondheid

De slaap niet kunnen vatten. Vrijwel iedereen kampt er wel eens mee. Slapeloosheid wordt echt een probleem als het structureel is. Hulpmiddeltjes werken vaak niet, slaappillen kunnen verslavend zijn. Gelukkig is er een goede remedie: slaaptherapie.

Slapen is een belangrijk onderdeel van ons levensritme. De duur verschilt per persoon, maar gemiddeld toch wel 7,5 tot 8 uur per nacht. We zijn in de loop der jaren wel veel minder gaan slapen. Vooral doordat we later naar bed gaan. We kijken tv, zijn tot laat bezig met onze smartphone of zitten lang achter onze computer. En dan naar bed, om te slapen. Maar zo werkt het niet altijd. "Vergelijk het lichaam met een vliegwiel, je kunt het niet ineens uitzetten. Je moet naar de slaap toe werken", vertelt Henk de Steur van de Praktijk voor Fysiotherapie en Beweging. Voor het geven van slaaptherapie is zijn praktijk een samenwerking aangegaan met Therapie Wolf. Oefentherapeut Lily-An Alberts helpt mensen al 25 jaar om beter te leren slapen: "Slapen is een puzzeltje met heel veel stukjes. De kunst bij iedereen is om te kijken wat bij jou past. Waar ligt het probleem? Bij de één is het een beeldscherm, de ander is te druk in het hoofd of er speelt iets anders. Samen kijken we wat er aan de hand is en werken we aan een oplossing." De Steur: "Slapeloosheid kan uitgroeien tot een vast patroon, een slaapstoornis. Onze therapie is er op gericht dat patroon te doorbreken. Door middel van voorlichting en oefening gericht op ontspanning, gedragsverandering en zelfwaarneming."

Goed slapen is van groot belang. Gemiddeld doorloop je iedere nacht vier tot zes cycli van ieder ongeveer anderhalf uur (de diepe slaap, de droomslaap en de oppervlakkige slaap). REM (Rapid Eye Movement) komt voor tijdens de droomslaap. Te weinig slaap kan gevolgen hebben voor je concentratievermogen overdag, je geheugen en je afweer neemt af, met als gevolg dat je bevattelijker bent voor allerlei ziekten. In feite alle functies die het herstel van lichaam en geest verzorgen. Ook heeft het een grote impact op ons sociaal functioneren.

Goed slapen willen we graag. Maar we willen onze tv, onze mobiel en de computer niet missen. Lily-An: "Dat is ook niet nodig, belangrijk is wel dat je weet welk effect het op je heeft. Want dan kun je er ook wat aan doen."

Slapen heeft veel te maken met ritme en dagindeling. Lily-An: "Slaap is een 24 uurs-probleem. De dag heeft invloed op de nacht en omgekeerd. Zo komt iemand met slaapproblemen terecht in een vicieuze cirkel. Je hebt ook ochtend- en avondmensen. Bij pubers zie je vaak dat het ritme opschuift naar de avond, zodat ze pas later in de morgen goed wakker zijn. Regelmaat is heel belangrijk, onze behandeling richt zich onder meer op het leren hanteren van onze biologische klok.

Dit speelt ook bij mensen met wisselende avond- en nachtdiensten en jetlag, waarvan het slaapritme is verstoord. In overleg kan worden gekozen voor individuele behandeling, gericht op de slaapstoornis of als onderdeel van een bredere aanpak, of een slaapcursus . Daarbij worden in kleine groepen alle benodigde vaardigheden en kennis op het gebied van slapen behandeld.

Praktische tips om

de slaap te vatten

- Geen grote inspanning vlak voor het slapen gaan

- Ga zo'n twee uur voor het slapen richting de "slaapstand", met bijvoorbeeld meer zacht licht.

- Vermijd beeldschermen, groot en klein. Het felle licht laat het lichaam denken dat je nog helemaal niet moet gaan slapen. Dus ook geen tv in de slaapkamer.

- Eet twee uur voor het slapen gaan niet meer en drink 's avonds ook geen koffie of alcohol. Het heet wel een slaapmutsje, maar alcohol houdt ons uit onze diepe slaap.

- Ten slotte: Luister naar je lichaam, dit geldt ook als het om slapen gaat!

Gezond en fit slapen

Vragen over goed slapen en slaaptherapie? Bel Henk de Steur van de Praktijk voor Fysiotherapie & Beweging aan de Wilhelminalaan, tel. 310204, of Lily-An Alberts van Therapie Wolf aan de Jonkerstraat, tel. 06-23872850 of 312342.

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 3 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 9 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen gisteren 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1