Bedoeling is dat het Onderwijscentrum in het verlengde van de OSG komt.
Bedoeling is dat het Onderwijscentrum in het verlengde van de OSG komt.

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

College wil €5,6 miljoen in gezamenlijk gebouw basisscholen Den Burg steken

Onderwijs

Burgemeester en wethouders willen €5.645.000,- investeren in het nieuwe Onderwijs Centrum Texel (OCT) in Den Burg. De gemeenteraad neemt in maart een besluit.

Het Onderwijs Centrum Texel moet de nieuwe plek worden voor de basisscholen in Den Burg: de Jozefschool, de Fontein, de Thijsseschool, vrije school Stella Maris en de Kompasschool.

In totaal is er 4100 vierkante meter nodig voor de clustering van de basisscholen. Bedoeling is dat daarvoor een nieuw gebouw van 2600 vierkante meter in het verlengde van de OSG komt en dat de scholen 1500 vierkante meter gaan huren in het  bestaande gebouw van de OSG. Daar is straks ruimte over door het dalend aantal leerlingen. Bedoeling is dat de nieuwbouw in 2018 van start gaat en in juli 2019 klaar is.

Het Onderwijs Centrum Texel maakt onderdeel uit van de Scholengroep Texel: het onderwijskundig samenwerkingsverband waarin alle scholen van Texel – ook de scholen in de buitendorpen en de OSG - elkaar versterken.

Het OCT gaat ondersteuning bieden aan de basisscholen in de buitendorpen, zodat zij in de benen kunnen blijven. Volgens wethouder Hennie Huisman worden de scholen in de buitendorpen met de constructie die nu op tafel ligt toekomstbestendig gemaakt.

De basisscholen behouden in het nieuwe OCT hun eigen identiteit. Bedoeling is dat er in het nieuwe gebouw een theaterruimte komt waar alle scholen gebruik van kunnen maken en er komt een ruimte voor Artex om muzieklessen aan de kinderen te geven.

Het OCT komt er ter vervanging van de huidige schoolgebouwen in Den Burg die deels verouderd zijn. De verandering moet het basisonderwijs ook sterk houden ten opzichte van het dalend aantal leerlingen. Met de nieuwbouw kan volgens het college ook ingespeeld worden op veranderingen in het onderwijs. Er is tegenwoordig onder meer behoefte aan leerpleinen waar kinderen kunnen werken.

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 10 uur geleden 9
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 11 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30