Cinema Paradiso. Midden: Doe maar en onder Midnight Run.
Cinema Paradiso. Midden: Doe maar en onder Midnight Run.

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Filmfestival De Filmklassiers over de jaren ‘80

Cultuur

Filmfestival De Filmklassiekers organiseert van vrijdag 4 tot en met zondag 6 maart voor de derde keer een filmklassiekersfestival op Texel. In deze feelgood-editie in theater De Toegift en dorpshuis de Waldhoorn in Den Hoorn, staat de jaren ‘80 centraal.

De jaren ‘80 waren een decennium bomvol inmiddels iconische films en muziek, dat mede door de stortvloed aan stereotypische beelden van neon en schoudervullingen zo krachtig in ons collectieve geheugen verankerd ligt. Het was ook de tijd van de krakersrellen; van carrière maken als yuppie “voordat de bom valt”, van Gorbatsjov, Thatcher, Reagan en Mandela; Van Generatie Nix; van “a big disease with a little name” en van filmhelden als Gordon Gekko en Marty McFly.

Tijdens het festival komen dan ook iconische films voorbij, zoals als The Breakfast Club, Back to the Future en Wall Street. Of feel-goodhits met een bite zoals: Do the Right Thing, Shirley Valentine en Dangerous Liaisons. Mooie Arthouse is er ook. Zoals het verstilde, Deense Babette’s Feast, het Italiaanse Nuevo Cinema Paradiso en het zwart-wit meesterwerkje The Rumble Fish van Francis Ford Coppola.

Eighties feest

Ook is er veel muziek, muziek die juist in dit decennium zoveel wereldsterren bracht. Zoals Prince, wiens Sign o the Times concerten legendarisch genoemd kunnen worden. Ook wordt deze editie het afscheidsconcert van Doe Maar nogmaals getoond en opgevolgd door een eighties discofeest met niemand minder dan Tesselaar Marco van Sambeek als dj. Tijdens het welkomstdiner op vrijdag, geïnspireerd op het diner uit de film Babette’s Feast - speelt akoestisch duo Janneke en Frans live muziek uit die tijd, net als tijdens het filmontbijt op zondagochtend.

De Filmklassiekers wil haar publiek laten ervaren hoe juist films en muziek een periode tastbaar en invoelbaar kunnen maken. Persoonlijke verhalen, personages die je bijna kunt aanraken en wier gedachten je kunt volgen, songteksten die je meenemen in een sfeer – het zijn middelen die de jaren tachtig dichterbij brengen dan welk geschiedenisboek ooit kan doen.

Tickets

Tickets zijn verkrijgbaar via www.defilmklassiekers.nl en aan kassa’s van De Toegift en de Spar in Den Hoorn. Een all-in passe-partout met filmdiner op vrijdag en filmontbijt op zondag kost €85,-, voor een film-only passe-partout betaal je €45,-. Losse filmtickets zijn €10,- en tickets voor het Eighties feest kosten €15,-.

Doe maar

Midnight Run

Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een weekend-/vakantiehulp 28 minuten geleden
The Promised Land vertelt een stukje Deense geschiedenis van de 18e eeuw.
Kong en Godzilla strijden zij aan zij Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een medewerker 3 uur geleden 2
Paaseieren zoeken met de Paashaas.
Paaseieren zoeken op Texel Algemeen 4 uur geleden 5
De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 21 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2