Wandelen langs de rand van Dorpzicht.
Wandelen langs de rand van Dorpzicht.

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Dorpzicht geopend als natuurgebied

Natuur

Gedeputeerde Adnan Tekin van de provincie Noord-Holland heeft vrijdagmiddag Dorpzicht bij De Cocksdorp geopend als natuurgebied.

Samen met burgemeester Michiel Uitdehaag knipte hij een lint door op de nieuwe brug die bij de kruising van de Postweg en de Hollandseweg over een kreek is gelegd.

Eilanddichter Mare van der Mast las midden in het gebied een gedicht voor dat zij op verzoek van de provincie aan Dorpzicht had gewijd. Mathijs Deen vertelde over de historie van het gebied. Hij is schrijver van het boek De Wadden.

Oude kreken in Dorpzicht zijn hersteld, een nieuwe kreek is aangelegd en een deel van de bovenste grondlaag met begroeiing is afgegraven. "Hierdoor is het leefgebied van zeldzame orchideeën en weidevogels versterkt."

Het wandelpad is uitgebreid voor een rondje Dorpzicht, een wens van de dorpscommissie van De Cocksdorp. Wandelaars kunnen een wandeling van ongeveer 5 kilometer maken door De Cocksdorp en Dorpzicht. Aan de kant van de Hoofdweg is een vogeluitkijkpunt gekomen. Een bosje waar roofvogels zaten, werd weggehaald, zodat het gebied aantrekkelijker zou worden voor weidevogels.

Bij Dorpzicht zelf zijn inmiddels de schuur en de silo gesloopt. Het woonhuis blijft staan en is momenteel anti-kraak. Staatsbosbeheer is in gesprek met een paar boeren over de pacht van Dorpzicht. Bedoeling is dat het gras wordt gehooid en dat runderen de weilanden nabeweiden.


Wethouder Eric Hercules praat gedeputeerde Adnan Tekin bij over Texel en Dorpzicht. Tekin is de opvolger van gedeputeerde Tjeerd Talsma die vorig jaar overleed.

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
Afbeelding
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2