Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Bel luidt bij Finissage Drijverhuus

Cultuur

Gerard Bakker, voorzitter van stichting 't Drijverhuus, luidt de bel bij de "Finissage" van het Centrum voor Kunst en Cultuur & Natuur en Landschap in Den Hoorn. 

Een sluitingsbijeenkomst met een trieste ondertoon, na drie jaar blijkt het niet gelukt voldoende draagvlak te vinden voor 't Drijverhuus. Wat wel lukte is in die periode een indrukwekkende serie exposities te houden, uiteenlopend van werk van Jan Wolkers, Toon de Haas, Ad Blok van der Velden en Souwtje de Wijn tot Harry Tielemans. Er werden films vertoond, lezingen en workshops gehouden en excursies begonnen vanuit 't Drijverhuus. Tentoonstellingen die in drie jaar tijd ruim 30.000 bezoekers trokken. 

Breekpunt voor het bestuur waren de plannen voor een cultuurcentrum aan de Mokweg en van Omring voor de bouw van appartementen in de school. Zonder dat daarbij ruggespraak was gehouden met het dorp en de stichting. Het voelde voor het bestuur als een aanval in de rug. 

Maar ook de organisatiegraad van de sector kunst en cultuur op Texel speelde mee bij het besluit. Bakker signaleerde dat ondanks het bestaan van ZOUT en andere kunstenaarsverenigingen, het onder meer ontbreekt aan een centraal aanspreekpunt. 't Drijverhuus had daarin volgens hem een nuttige rol kunnen spelen. 

Bakker sloot af met het luiden van de bel. Zoals dat eerder bij de sluiting van de Jan Drijverschool en drie jaar geleden bij de opening van 't Drijverhuus was gebeurd. Maar hij liet de deur op een kier, in de stille hoop dat de bel nog een keer wordt geluid voor een nieuw, mogelijk soortgelijk initiatief op het vlak van kunst en cultuur. 

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 10 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 13 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 15 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 17 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00