Schets van hotel 't Binnenduin in De Koog. Voor de bouw zijn innovatieve bedden vereist. 
(Bron Jurgen van der Ploeg/Faro)
Schets van hotel 't Binnenduin in De Koog. Voor de bouw zijn innovatieve bedden vereist. (Bron Jurgen van der Ploeg/Faro)

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Laatste woord over 400 bedden nog niet gezegd

Aankondiging

Het voornemen van een meerderheid van de raad om de 400 innovatieve slaapplaatsen te schrappen, is te kort door de bocht. 

Dat is strekking van een voorstel van het college aan de raad om alsnog in debat te gaan over deze vernieuwende slaapplaatsen. B en w zeggen mogelijkheden te zien om de criteria voor de uitgifte van deze bedden aan te scherpen. "Er is behoefte aan nieuwe slaapplaatsen om impuls te geven aan nieuwe functies, nieuwe verschijningsvormen, kwaliteitsverbetering in dorpen en verbetering van de vitaliteit in dorpen."

Belangrijke reden voor een raadsmeerderheid om de innovatieve bedden te schrappen is dat de uitgifte tot zorgen en onrust leidde en dat het formuleren van goede criteria als een onmogelijke missie wordt gezien. De indieners van het initiatief om de bedden te schrappen erkennen wel dat aan het intrekken nadelen kleven. "Het oorspronkelijke doel was mede om hiermee kleine initiatieven van nieuwe ondernemers ook een kans te geven. Of om bijvoorbeeld dorpsontwikkelingen te ondersteunen. Dat wordt met dit besluit ook lastiger. Dat vinden wij ontzettend jammer, maar het weegt volgens ons niet op tegen de onwenselijke effecten van het onder criteria uitgeven van extra slaapplaatsen." 

Er zijn acht (principe-)verzoeken voor innovatieve slaapplaatsen binnen gekomen. Het college wil dat de raad tijdens de vergadering van woensdag 21 december over de criteria in de debat gaat en hierbij ook de honderd zorgbedden mee te nemen. 

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 13 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3