Plattegrond van de Stenenplaats na de herinrichting.
Plattegrond van de Stenenplaats na de herinrichting. Foto: Gemeente Texel

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Stenenplaats wordt heringericht, waterpomp keert niet terug

Algemeen

De gesloopte waterpomp op de Stenenplaats keert niet terug. 

“De waterpomp uit jaren ‘90 heeft geen monumentale waarde”, meldt de gemeente. De sloop van de pomp leidde tot de nodige commotie.

De gemeente in een persbericht: “De huidige waterpomp dateerde uit de jaren ‘90 en was buiten gebruik. De pomp was slecht zichtbaar tussen de terrassen en parasols. Ook zorgde de pomp met bijbehorende drempels regelmatig voor valpartijen, soms zelf met letsel. Lang geleden stond er wel een werkende waterpomp op de Stenenplaats. Deze diende als openbaar watertappunt toen de woningen nog niet op waterleiding waren aangesloten. Bij een veel eerdere herinrichting van het plein is deze oude waterpomp al verdwenen.”

“Met de nieuwe inrichting van het plein is de wens meer ruimte te creëren door zoveel mogelijk obstakels te verwijderen. In het planvormingsproces is de waterpomp besproken met directe omgeving en dorpscommissie. Aangezien de huidige pomp geen monumentale waarde had en omwonenden en dorpscommissie geen bezwaren hadden is besloten de pomp te slopen en niet meer terug te laten keren op het heringerichte plein.”

“De Stenenplaats krijgt na herinrichting een eigentijdse uitstraling die past bij de omgeving. Met ruimte voor bezoekers, winkels en horeca.”

Foto van de Stenenplaats aan het begin van de vorige eeuw, met daarop, rechts naast/achter de kastanjeboom, de waterpomp. (Bron Historische Vereniging Texel)

Hieronder een ingezonden brief over de waterpomp:

Wat ik zeggen wou

Waterpomp Stenenplaats 

Afgelopen week liep ik langs de Stenenplaats waar Gemeente Texel bezig is met de renovatie: er stonden twee vrachtwagens van Dros Grondverzet om de straatkeien en “rotsblokken” op te ruimen. Ik heb me niet gerealiseerd dat die “rotsblokken” de restanten waren van de gesloopte waterpomp, die ik in eerste instantie nog niet eens had gemist. Ook zag ik dat de drie bomen voor Het Kruidvat met de grond gelijk zijn gemaakt, slechts de wortels dienen nog verwijderd te worden. Echter de sloop van de waterpomp en de reactie van Gemeente Texel dat die niet meer terug gaat komen in het straatbeeld baart mij ernstige zorgen. Natuurlijk vormt een dergelijk historisch monument een obstakel voor de uitbater Richard Segers van restaurant “De Stenenplaats,” het verschaft hem duidelijk minder ruimte voor zijn zo gewilde terras, echter die waterpomp (in mijn jeugd stond daar een groenhouten waterpomp, waar ze in de jaren negentig een stenen exemplaar van hebben gemaakt) symboliseert op zich een historisch markante levensader waar onze voorouders hun water tapten voor de riolering in de jaren dertig/veertig van de vorige eeuw. Het zou Gemeente Texel sieren als de waterpomp als symbool van de Texelse welvaart in alle eer en glorie zou worden hersteld. 

Co van HeerwaardenDen Burg

Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een medewerker 1 uur geleden 1
Paaseieren zoeken met de Paashaas.
Paaseieren zoeken op Texel Algemeen 2 uur geleden 3
De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 19 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15