Eén van de uitgebreide terrassen in Den Burg.
Eén van de uitgebreide terrassen in Den Burg. Foto: Dirk Kalverboer

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Voorstel college: horeca mag terrassen nog vijf jaar groter

Algemeen

De gemeente is voornemens om horecabedrijven de mogelijkheid te geven om hun terras voor een periode van vijf jaar te mogen uitbreiden, mits wordt voldaan aan de gestelde criteria.

Om de horeca in de coronaperiode tegemoet te komen mocht een aantal ondernemers hun terras uitbreiden. Deze uitbreiding heeft in eerste instantie plaatsgevonden in 2020 en heeft met een beperkt aantal wijzigingen (geen eilandterrassen) ook in 2021 doorgang gevonden. “De reacties uit de samenleving hierop zijn positief”, meldt het college.

“De coronapandemie is echter nog niet voorbij, horeca ondernemers hebben ook nu nog te maken met beperkende maatregelen. Voor een aantal van hen maakt de terrasuitbreiding voor de komende jaren min of meer het verschil tussen voortbestaan of stoppen. Op een aantal plekken hebben uitbreidingen van terrassen gevolgen voor bestaande parkeerplaatsen. Het college is van mening dat de noodzaak tot uitbreiding van terrassen dermate groot is dat dit prevaleert boven het behouden van de parkeerplaatsen.” Om overlast voor omwonenden te beperken worden wel voorwaarden aan de uitbreiding gesteld.

Het (voorgenomen) besluit van b en w - dat nog door de raad moet - strookt met een verzoek van D66 om de besluitvorming over de verruiming van de terrassen te bespoedigen. “Pas als de toestemming rond is, kunnen zij immers aan de slag met hun voorbereiding en het nodige personeel. Daarom willen zij graag eerder duidelijkheid.”

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 12 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3