Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Vissers stellen vis beschikbaar voor kerstdiner daklozen

Aankondiging

Vissers uit onder meer Den Helder, Texel en Urk hebben afgelopen week tarbot en schol ingezameld om op vrijdagavond 16 december het traditionele Kerstdiner voor daklozen in de Victory Outreach Kerk in Rotterdam Zuid een zilte smaak te geven.

Met onder andere een bakteam uit de vissersplaats Den Oever en ondersteuning van vissers uit Urk en Zeeland vormen de in Urk gefileerde tarbotten en schollen een culinaire aanvulling op het Kerstdiner.

Nederlandse vissers hebben de laatste maanden te maken met opvallend ruime vangsten tarbot (en griet), maar zij mogen slechts een beperkte hoeveelheid per week aanlanden. Dat wat teveel aan tarbot in de netten terechtkomt, gaat weer overboord. Toen afgelopen zomer opgerichte actiegroep EMK hoorde dat er een Kerstdiner voor daklozen in Rotterdam gehouden zou worden, boden ze spontaan aan om een bijdrage te leveren. De hoeveelheid Noordzeevis is al gefileerd en wordt vrijdag door de vissers zelf naar Rotterdam Zuid gebracht, alwaar eigen bakteams gereed staan om de vis op te dienen.

Met deze actie willen vissers niet alleen hun maatschappelijke betrokkenheid tonen, maar ook een signaal afgeven aan ngo's dat het met de vis in de Noordzee wel snor zit. "Of dat nu schol (ongeveer 1 miljoen ton geslachtsrijpe exemplaren), tarbot, griet, rog of haai is. De vissers worstelen met toebedeelde hoeveelheden tarbot, griet en rog die veel te krap zijn, want de alledaagse praktijk op zee laat zien dat deze soorten er hartstikke goed voor staan. De vissers moeten moeite doen om ze te ontwijken en dat duidt dus op een positieve situatie."

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2