Overzicht van het gebied. De schapen stonden in het gele rondje nabij het parkeerterrein bij paal 28, het merendeel werd teruggevonden in het blauwe rondje. In de rode rondjes zijn losse schapen gevonden.
Overzicht van het gebied. De schapen stonden in het gele rondje nabij het parkeerterrein bij paal 28, het merendeel werd teruggevonden in het blauwe rondje. In de rode rondjes zijn losse schapen gevonden. Foto: Facebook

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Hond in kudde, meerdere schapen vermist

Algemeen

Een hond heeft zaterdag huisgehouden in de schaapskudde van schaapsherder Daphne Hogeweg, waardoor één schaap is doodgebeten en meerdere schapen nog worden vermist.

De dieren stonden in de duinen nabij het parkeerterrein bij paal 28. Er is gisteren al gezocht naar de vermiste schapen en vandaag wordt opnieuw gezocht naar nog vermiste schapen. 

Daphne liet op Facebook weten dat er contact is geweest met de eigenaren van de hond. Ze meldden zich meteen uit zichzelf bij haar, nadat ze ontdekt hadden dat hun hond naar de schaapskudde was gegaan. Dat gebeurde via een briefje met contactgegevens dat Daphne altijd bij de afrastering hangt. 

Een ronde door de omgeving leerde dat de hond een aantal schapen flink moet hebben opgejaagd. Ze stonden veelal alleen en waren aan het bijkomen van de schrik.

Daphne heeft de hoop dat zes nog vermiste schapen snel worden gevonden. Het gaat om heideschapen die het duingebied aan het begrazen waren. Er wordt gezocht in het gebied tussen de Krimweg en de vuurtoren. “Maar het kan ook best dat de dieren een andere kant zijn uitgelopen.” 

Mensen die momenteel ergens in Eierland een los heideschaap zien lopen, kunnen contact opnemen met Daphne via 06-81680260.

Om nog even te benadrukken in het algemeen: zelfs bij de meest lieve hond waarvan het echt niet verwacht wordt, kunnen vanuit het niets alle instincten aangaan als hij/zij in de buurt van schapen komt. Ze kunnen er dan ook vanuit het niets vandoor gaan als ze in de gaten krijgen dat er schapen in de buurt zijn.

Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 2 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45