Terras.
Terras. Foto: Dirk Kalverboer

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Burgemeesters regio: laat horeca en cultuur ook weer open gaan

Algemeen

De burgemeesters in Noord-Holland Noord, waaronder Texel, hopen dat het kabinet zo snel mogelijk ook de horeca en de cultuursector weer open laten gaan.

Dat lieten ze vrijdagavond in een gezamenlijke schriftelijke verklaring weten na de persconferentie van premier Rutte en minister Kuipers van Volksgezondheid.

De zestien burgemeesters in de regio hebben het in de gezamenlijke verklaring niet concreet over de acties die vandaag in de horeca op stapel staan (veel horeca heeft aangegeven uit protest open te gaan), maar ze scharen zich wel achter de horeca en de cultuursector die in ieder geval tot 25 januari nog dicht moet blijven van het kabinet.

“Wij hebben begrip voor de verschillende geluiden die wij horen van ondernemers, de horeca- en cultuursector in het bijzonder. Deze branches krijgen telkens forse tegenvallers te verwerken. Statements, zoals aangekondigd in diverse media, kunnen dan ook op ons begrip rekenen.” 

Burgemeester Michiel Uitdehaag van Texel laat desgevraagd weten er vandaag (zaterdag) bij de Texelse horeca “niet met gestrekt been in te gaan” als ze open zouden zijn, maar bij excessen wordt er gehandhaafd. Hij had daarover vrijdag een gesprek met Horeca Texel, TOP en Winkelhart van Texel. “Als burgemeester ben je de burgemeester van iedereen, dus ik houd ook oog voor mensen die zorgvragend zijn en voor wie het belangrijk is dat er een lockdown is.”

In de gezamenlijke verklaring van de zestien burgemeesters in Noord-Holland Noord zit een nadrukkelijk verzoek aan het kabinet een snelle heroverweging te maken om de verschillen in de branches die vanaf zaterdag wel en niet open mogen zijn weg te nemen. “We hopen dat iedereen zich zo veel mogelijk aan de regels houdt. Het naleven van coronamaatregelen is niet alleen iets van de ondernemers of de overheid. Het is aan ons allemaal.”

Tijdens de persconferentie klonk bij Rutte en Kuiperts ook het verzoek om coronamaatregelen na te blijven leven. Op het moment valt het mee met de ziekenhuisopnames, maar de verwachting is dat door de heropening van een aantal sectoren (waaronder winkels, kappers en schoonheidssalons), meer ruimte voor sporten en meer bezoek aan huis het aantal besmettingen van gemiddeld 30.000 per dag gaat oplopen naar gemiddeld 80.000 per dag. 

Dat kan volgens minister Kuipers tot ontwrichtingen in de samenleving leiden als door hogere besmettingscijfers honderdduizenden mensen in quarantaine belanden. Dat leidde tot het verzoek om de coronamaatregelen zoveel mogelijk na te blijven leven om de toename van het aantal besmettingen een beetje in de hand te houden.

De toren van de Waalderkerk in de steigers.
ONDERHOUDEND Algemeen 6 uur geleden
Landschapsfotografie met een prachtige lucht
Zilveren Camera-expositie komt naar Texel Algemeen 9 uur geleden
Een van de twee schildpadden die in januari op Texel aanspoelden.
Schildpadden dood na technisch mankement Algemeen 15 apr, 17:15 8
De Texelstroom.
Tarieven van TESO per 1 mei omhoog Algemeen 15 apr, 11:54 73
Livemuziek bij impossante beelden.
Film en muziek samen bij Jazz on the waves Algemeen 15 apr, 10:30
Afbeelding
medewerker planning gezocht 15 apr, 10:00
RPV Texel soorten reuma website
Uitnodiging RPV Texel Verenigingen 14 apr, 15:19
Afbeelding
Queen Must Go On! feest van herkenning Algemeen 14 apr, 12:30 15