Afbeelding
Foto: Stichting Klok voor Den Hoorn

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Bronzen jakobsschelpen in pad rond Hoornder kerk

Algemeen

In het klinkerpad dat rond de Hoornderkerk loopt worden tien bronzen jakobsschelpen gelegd. Dit gebeurt door tien Texelaars die op een of andere manier zijn betrokken bij het witte kerkje. Deze schelpen tonen het begin van de Jacobsweg Amstelredam en geven aan dat Den Hoorn een startplaats is van één van de vele pelgrimsroutes naar Santiago de Compostella in Noordwest-Spanje. 

Op 18 december is in de kerktoren de nieuwe luid- en slagklok ‘Jakob’ opgehangen en geïnstalleerd op de tot dan toe lege plaats in de klokkenstoel, zoals men rond 1440 al voor ogen had. Dit was voor het Nederlands Genootschap van Sint Jacob (NGSJ) reden om de Hoornder kerk aan te wijzen als één van de startplaatsen voor de befaamde pelgrimstocht te voet of per fiets naar het veronderstelde graf van de apostel Jakobus de Meerdere in de kathedraal van Santiago de Compostella. De bronzen jakobsschelpen vormen een duurzame verwijzing naar deze pelgrimstocht. 

De nieuwe route vanuit startpunt Den Hoorn is onderdeel van de Jacobsweg Amstelredam en sluit bij Oudesluis (Anna Paulowna) aan op de al bestaande route door Noord-Holland die van Den Oever via Schagen, Heiloo en Haarlem naar Amsterdam loopt. Vandaar gaat men richting Utrecht. Den Hoorn is één van die plaatsen waar de Santiago-ganger een stempel kan bekomen als bewijs dat men daar is geweest op de pelgrimstocht. Bij het NGSJ kan een Pelgrimspaspoort of Credential del Peregrino worden verkregen om daarin stempels van de aangedane halteplaatsen te verzamelen. 

Eenmaal daarmee aangekomen in de kathedraal van Santiago de Compostella is er een certificaat te verwerven. Veel wandelaars en fietsers maken tegenwoordig zo’n pelgrimstocht. Op de website van het NGSJ is daarover nadere informatie te vinden. 

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 5 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 8 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 10 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 12 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00