Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Rechter spreekt oud-Texelaar vrij na "mishandeling"om oerwoudgeluiden

Politie

Een 42-jarige Alkmaarder die in mei 2014 een medewerker van de gemeente Texel zou hebben mishandeld, is daarvan vrijdag door de politierechter in Alkmaar vrijgesproken. Officier van justitie Vivian de Hommel had een boete van €300,- geëist.

De voormalige Texelaar passeerde in mei 2014 drie gemeentemedewerkers die bezig waren stalen steigerpijpen op te ruimen toen hij naar eigen zeggen duidelijk oerwoudgeluiden hoorde. Hij draaide zich om en sprak een van de mannen aan, waarna een felle discussie ontstond. Volgens het slachtoffer haalde de man daarbij uit en gaf hij hem een klap. Zijn beide collega's hebben zijn verhaal in een getuigenverklaring ondersteund.

Voor de rechter ontkende de vroegere eilandbewoner vrijdag echter in alle toonaarden de gemeenteambtenaar te hebben geslagen. Natuurlijk, hij was boos, voelde zich gediscrimineerd en openlijk vernederd. Maar de man, die tegenwoordig een internetbedrijf bestiert, werkte vroeger in de beveiliging en weet hoe hij met agressie moet omgaan. "Waarom zou ik slaan?", sprak hij

De Alkmaarder heeft in het verleden lange tijd op Texel gewoond, zei hij, en hij was op het eiland vaker gediscrimineerd. "Alleen ik pik het niet. Ik ga er op af. Ik kom voor mezelf op. En ik heb ze in dit geval ook een beetje vernederd. Ik heb 'trutje' gezegd." Hij had tijdens de discussie een wegwerpgebaar in de richting van het hoofd van de man geraakt, zei hij. "Als ik hem heb geraakt moet dat toen zijn gebeurd. Maar waarschijnlijk heb ik hem niet eens geraakt".

Aanklaagster De Hommel vond dat de aangifte van het slachtoffer en de beide getuigenverklaringen een consistent geheel vormden. Maar volgens advocaat Hein Vogel had het er veel van weg dat de verklaringen "gefabriceerd" waren. Met de rechter was hij bovendien van mening dat de zaak veel te lang op de plank was blijven liggen bij het Openbaar Ministerie. Hij vroeg vrijspraak.

De politierechter trok zich het verhaal over de discriminatie van de man merkbaar aan, maar kwam op geheel andere gronden tot vrijspraak. Voor een veroordeling wegens lichamelijke mishandeling is het noodzakelijk dat een slachtoffer pijn of letsel heeft. In dit geval was dit niet aan de orde, zei ze. "Uit de verklaring van de man blijkt dat hij alleen heeft geklaagd over een 'warm oor'. Dat is niet voldoende voor een veroordeling."

De man, die in zijn laatste woord had gezegd dat hij hoopte "dat het recht zou zegevieren", kon nog niet helemaal opgelucht ademhalen. De uitspraak is nog niet helemaal onherroepelijk, omdat de officier van justitie overweegt in hoger beroep te gaan bij het gerechtshof.

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 15 uur geleden 10
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 17 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30