De veerboot op weg naar Den Helder
De veerboot op weg naar Den Helder Foto: TESO bootdienst

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Zorgen over zorg

Algemeen

De brief van Henk ter Steege (zie hieronder) over een ‘voorrangskaart’ voor Texelaars met zorgvraag deed het nodige stof doen opwaaien. De briefschrijver stelt in reactie dat de voorrangskaart maar een idee is. 

“Waarom ik het geschreven heb, was uit onmacht. Ik heb met mijn vader moeten leuren om voor hem een plekje te krijgen hier op het eiland”, schrijft hij. In de eerste brief stond onder meer over ouderen: “Als zij hulpbehoevend worden, is de kans groot dat ze opgesloten moeten worden in bejaardenpakhuizen in Hoorn, Opmeer, Andijk of Schagen. De voorrangskaart is maar een idee, er zijn ongetwijfeld betere. Ik wilde alleen maar aandacht vragen voor een probleem dat steeds groter wordt.”  

De redactie besteedt graag aandacht aan deze problematiek, niemand wil onvrijwillig van het eiland af moeten verhuizen vanwege een zorgvraag en worden gescheiden van de partner. Graag gaat de redactie met Texelaars in gesprek die met deze problemen te maken hebben (of recent hebben gehad). Mensen die mee willen werken aan dit verhaal, kunnen zich melden via redactie@texelsecourant.nl of telefonisch via 0222 - 36 26 20.

De brief 

De Texelse gezondheid- en ouderenzorg staat aan de vooravond van een zorginfarct. De tijd van wegkijken is voorbij. Het probleem zal deels COVID-gerelateerd zijn, echter mijns inziens levert de tsunami aan importpensionado’s de grootste verzanding van het systeem op Texel op. En zal dit ook in de toekomst verder blijven aanwakkeren.

Als voorbeeld neem ik het dorp Den Hoorn. Sinds het sluiten van de school is dit namelijk veranderd in een “expat pensionado resort”. Ook de buitengebieden van Texel en buurtschappen zoals Oost zie ik in rap tempo afglijden.

Het mensonterende probleem wat hierdoor echter ontstaat, is dat voor ons oude Texelaars, waarvan de meeste geboren en getogen Texelaars zijn. Sommige Texelaars gaan maar één of twee keer per jaar de boot op. Als zij hulpbehoevend worden, is de kans groot dat ze opgesloten moeten worden in bejaardenpakhuizen in Hoorn, Opmeer, Andijk of Schagen. Dit soms wel voor twee of drie maanden. De angst en ontreddering die je ziet als deze mensen worden afgevoerd vind ik on-Nederlands. Dit moeten we als gemeenschap gaan oplossen.

De oplossing is echter even simpel als doeltreffend, namelijk de TX Voorrangskaart. Woon je langer dan dertig jaar op Texel ben je “club member”. De expat krijgt echter iedere drie jaar een knipje op zijn kaart en na tien knipjes is de kaart vol en dus “club member”. Dus kom jong naar Texel, het is hier goed toeven en er is werk zat. Ook voor kinderen is het hier genieten. Heb je als expat nog maar één knipje en ben je hulpbehoevend, dan word je bij overbezetting overgeplaatst naar de vaste wal. Deze methode loopt synchroon met de mate van inburgering van de expat. Zo ontstaat er een keurig evenwicht.

De expat met één of twee knipjes kan beter in zijn oude vertrouwde omgeving met familie en vrienden om hem of haar heen worden opgevangen. De oude Texelaar kan op deze manier altijd op Texel blijven en van zijn oude vertrouwde omgeving met familie en vrienden blijven genieten.

Het kan toch niet zo zijn dat de Texelaar die dit eiland heeft opgebouwd, geen voorrang zou mogen genieten op de pensionado die hier net is komen neerstrijken. Als er geen druk aanwezig is, zou dit natuurlijk niet nodig zijn, maar zoals ik de Nederlandse en de Texelse bestuurscultuur bekijk ben ik bang dat Rutte vier, vijf en zes de oplossing niet zullen brengen. We zullen als Texel zelf de regie moeten nemen. Wegkijken wordt de oplossing niet. Er resten ons maar twee keuzes: import reguleren of de TX Voorrangskaart.

Rechtop gaan lopen verwijdt je blik en een oplossing voor deze kwestie is de opdracht voor 2022. Toon het nieuwe leiderschap! Deze brief is van een bezorgde ouder wordende Texelaar,

Henk ter Steege

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 12 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3