Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Artex Kunstenschool

School of the Arts, music school, dance school, theatre school and courses fine arts

Kunstlezing 'Kerst in de Kunst' bij Artex

Cultuur

Op dinsdag 20 december organiseert Artex - Kunstenschool Texel de kunstlezing 'Kerst in de Kunst'. De lezing wordt gegeven door de kunsthistoricus drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin. In deze rijke lezing ziet u de tradities rondom Jezus' geboorte in de kunst ontstaan, veranderen en soms gaan. Zo waren er in de Middeleeuwen twee vroedvrouwen, Zelomi en Salomé, die uit het kerstverhaal en dus uit de kunst zijn geschrapt. Na de lezing zullen zelfs de meest vertrouwde schilderijen een schat aan nieuwe informatie bevatten.

Zelfs als we de Kerstman en de kerstboom buiten beschouwing laten, blijkt een groot deel van het 'traditionele' kerstverhaal niet op de Bijbel gebaseerd te zijn. De os en de ezel komen niet bij de geboorte voor. De drie koningen zijn geen koningen en dat het er drie zijn staat ook niet in de Bijbel. Laat staan hoe ze eruit zagen. En waar werd Jezus precies geboren? En hoe? En wie waren erbij aanwezig?

De lezing start op dinsdag 20 december om 20:00 uur, duurt 2 uur en is ook zeer geschikt voor wie niet met de Bijbel is grootgebracht. De kosten bedragen €10,- per persoon inclusief koffie/thee/lekkers en een hand-out van de lezing. CKV'ers van OSG de Hogeberg krijgen 50% CKV-korting op de entree.

Reserveren is niet verplicht. In verband met de interne voorbereidingen bij Artex is het wel zeer gewenst om uw bezoek vooraf kenbaar te maken. Klik hier om te reserveren.

Achtergrond
Artex verzorgt diverse lezingen met kunsthistorische inhoud, deze lezingen worden gegeven door de kunsthistoricus drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin. Hij gaf al eerder interessante lezingen voor Artex en doet dat ook regelmatig in Amsterdam. Krzysztof Dobrowolski-Onclin is cum laude afgestudeerd in kunstgeschiedenis en Franse letterkunde en heeft aan de universiteiten van Amsterdam, Parijs en Krakau gestudeerd.

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 21 uur geleden 10
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 23 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30