Polder Waalenburg. (Foto Ton Zegers)
Polder Waalenburg. (Foto Ton Zegers)

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Toeristen bellen bezorgd over vogelgriep

Algemeen

Texel is gewoon bereikbaar, toeristen hoeven op het eiland niet binnen te blijven en ze komen het eiland ook gewoon weer af.

Het zijn enkele antwoorden die medewerkers van de VVV in Den Burg momenteel geven aan toeristen die bezorgd bellen over de vogelgriep die op het eiland is uitgebroken. De eerste annuleringen zijn volgens de VVV ook al binnen.

De vragen komen onder meer voort uit het feit dat het eiland in de landelijke media en op de social media inmiddels rondgaat als 'besmet gebied'.

Een toelichting daarop. De term 'besmet gebied' is afkomstig van de Voedsel- en Warenautoriteit. De term wordt volgens protocol gehanteerd als er meerdere besmettingen van vogelgriep op één plek zijn waargenomen. Formeel geldt alles in een straal van twintig kilometer dan als 'besmet gebied'. In dit geval is de besmetting in polder Waalenburg midden op het eiland, waardoor automatisch heel Texel onder het gebied valt dat als 'besmet gebied' wordt aangeduid.

Tot nu toe zijn tegen de vijfhonderd dode smienten (watervogels) gevonden. Merendeel in Waalenburg en een paar in het Hogeberggebied en Utopia.

Volgens de gemeente is het risico op overdracht van het vogelgriepvirus op mensen zeer klein. "Alleen personen die intensief en/of  langdurig contact hebben gehad met besmette dieren of dierlijke producten lopen een klein risico op een infectie met een dierlijk griepvirus."

Mensen die dode of zieke vogels zien, wordt geadviseerd daar met hun handen vanaf te blijven. Verzoek is dan te bellen met de gemeente (140222), zodat ze meteen opgeruimd kunnen worden. Dat moet verspreiding van het virus voorkomen. Verzoek is ook de hond aan de lijn te houden, zodat contact voorkomen kan worden. De wandelpaden in Utopia zijn afgesloten, er mag momenteel niet gejaagd worden en loslopende kippen moeten volgens Natuurmonumenten opgehokt worden.

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 4 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 10 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1