Vorig jaar was Bløf een groot succes. Foto: Stefan Krofft
Vorig jaar was Bløf een groot succes. Foto: Stefan Krofft

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Gemeente geeft geen ruimte aan uitbreiding Op de Haven

Cultuur

Het plan van Op de Haven om uit te breiden naar twee dagen is door de gemeente van tafel geveegd. De organisatie wilde naar twee dagen, nadat de gemeente had aangegeven dat het toeschouwersaantal naar beneden moest van 4.000 naar 3.500.

"Dat houdt in dat de inkomsten ook naar beneden gaan. Daarom zouden we graag op vrijdag een programma opzetten met artiesten voor een ander publiek, iets voor de jeugd als Broederliefde bijvoorbeeld. Dat podium staat er toch", vertelt Morten Eschweiler van Op de haven. "Gelet op de locatie van het evenement is een extra concert op vrijdag ongewenst, omdat daarmee de bereikbaarheid van het dok op vrijdag niet is gewaarborgd", meldt de gemeente. "Wij zijn het daar niet mee eens", zo stelt Eschweiler. "We kunnen er gewoon voor zorgen dat het dok te allen tijde bereikbaar is. Een ander punt dat de gemeente aangaf was de dijkversterking. Wij hebben de projectleider van de dijkversterking gesproken en die ziet eveneens geen probleem. Zij vinden dat het gewone leven op Texel door moet gaan en willen de openbare orde niet verstoren. Wij gaan nu druk kijken naar de juiste manier om alles te financieren." De gemeente wil het toeschouwersaantal naar beneden omdat het terrein eigenlijk te klein bleek. "We moeten daarin ook zelfkritisch zijn. Veel toeschouwers bleven achterin bij de bar hangen, zodat het daar echt te druk was. Maar voorin was ruimte genoeg over. Met een andere terreinindeling is dit gewoon te verhelpen", legt Eschweiler uit. 

Er is ook goed nieuws, de organisatie heeft een optie op een band van formaat. Welke wil Eschweiler nog niet zeggen. "Maar het overstijgt misschien wel de act van vorig jaar", vertelt hij geheimzinnig. 

Evenementenkalender

Het bericht kwam aan het licht bij de wekelijkse besluitenlijst van burgemeester en wethouders, waarbij ingegaan werd op de evenementenkalender. Een aantal evenementen zijn (niet) of slechts gedeeltelijk op de evenementenkalender van de gemeente geplaatst. In de besluitenlijst staan de volgende zaken genoemd:

Cafeesie – 8 april Een muziekevenement met versterkte muziek tot 24.00 uur in een tent op het terras achter Het Cafeetje in Oosterend. De locatie is midden in een het centrum van Oosterend, tussen de woonhuizen. Om de overlast te beperken wordt de toegestane eindtijd van de muziek gesteld op 23.00 uur. 

Proeverij Den Burg – 25 mei Proeverij door ongeveer 10 restaurants in het centrum van Den Burg op de Groeneplaats en in de Wezentuin. Gelet op de locatie van het evenement en om geluidsoverlast voor omwonenden te beperken is de eindtijd van de muziek gesteld op 23.00 uur en de eindtijd van de bar tot 24.00 uur.

Wielerronde van Den Burg – 4 juni Bij de afgelopen twee edities van de Wielerronde door het centrum van Den Burg is een onveilige situatie geconstateerd. Het is in het drukke centrum moeilijk om een strikte scheiding tussen publiek en renners te realiseren. Horecabedrijven, winkels en woningen zijn daardoor niet veilig bereikbaar. Een wielerronde in Den Burg is toegestaan, maar niet op het huidige parcours en niet in het seizoen (bij voorkeur vroeg in het voorjaar of laat in het najaar). De organisatie moet (voor een ander parcours en een andere datum) advies aanvragen bij 3VO. Bij een positief advies bestaat de mogelijkheid dat er een ronde door Den Burg kan worden georganiseerd.

Parachutespringen bij paal 17 en paal 30 – 5 juli t/m 3 september Het gaat hier feitelijk niet om een evenement, maar gelet op de aanmelding als evenement en de benodigde besluitvorming wordt het hier wel meegenomen. Aanmelding gaat over het gebruik van twee strandlocaties als dagelijkse locatie voor landen van parachutisten, bij Paal 17 en 30. Dit is in strijd met de Regeling Valschermspringen. Niet de gemeente, maar de Inspectie ILT is toezichthouder op naleving van deze wet. Gelet op de belangen van openbare orde en veiligheid is het creëren van een vast springgebied op deze locaties niet gewenst. Op grond hiervan kan de burgemeester voorwaarden stellen of de activiteit verbieden. Verder spelen er nog aspecten meer over het ontbreken van (veiligheids)voorzieningen op het strand, de extra druk op de ambulancevoorziening die kan ontstaan, mogelijke strijd met het bestemmingsplan en de (mogelijk nadelige) gevolgen voor de natuur en flora en fauna. De activiteit wordt niet op de evenementenkalender geplaatst.

Bouwdorp – 22 juli t/m 5 augustus In de zomervakantie wordt 2 keer een bouwdorp voor kinderen georganiseerd (van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 16.00 uur). Het bouwdorp op zich geeft geen problemen. De leiding kampeert met ca. 30 personen (waarvan meer dan de helft op Texel woont) op het terrein. Het kamperen van de leiding is een leuke toevoeging voor de leiding, maar heeft geen extra waarde voor het bouwdorp. Het kamperen zorgt de laatste jaren voor extra overlast voor de directe omgeving. Op basis van de klachten en wordt het kamperen niet meer toegestaan. De doorlopende vergunning wordt ingetrokken. Er wordt een nieuwe reguliere vergunning verleend voor het bouwdorp, zonder een ontheffing kampeerverbod.

Mokum in De Koog – 5 en 6 augustus Een Nederlandstalig muziekevenement in verschillende horeca bedrijven en in de Dorpsstraat van De Koog. Het evenement valt samen met een Nederlandstalig muziekevenement in De Cocksdorp, wat een ongewenste samenloop geeft. In de horeca is het toegestaan. Extra buitenactiviteiten zijn niet akkoord. Het evenement kan mogelijk in een ander weekend waar wel ruimte is worden georganiseerd. Het evenement is niet op de kalender geplaatst.

Tropical Sea festival – 18 en 19 augustus Het muziekevenement wordt al jaren in het laatste weekend van augustus georganiseerd. De organisatie wil afwijken van het reguliere weekend en een week naar voren op 18 en 19 augustus. Dat weekend valt samen met het muziekevenement Strenderpop in Oosterend. Dat geeft een ongewenste samenloop. Het evenement mag wel worden georganiseerd op 25 en 26 augustus en is op die datum op de kalender geplaatst. 

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 7 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 10 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 13 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 14 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00