Onder meer de plannen aan de Mokweg leidden tot veel commotie.
Onder meer de plannen aan de Mokweg leidden tot veel commotie.

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Schrap de 400 innovatie bedden

Politiek

De gemeente Texel zou er voor moeten kiezen om de 400 innovatieve bedden te schrappen, tenminste als het aan de PvdA, Texels Belang en de VVD ligt. Zij dienen op de gemeenteraad van 21 december een initiatiefvoorstel in om tot deze wijziging te komenn.

In het voorstel schrijven de partijen het volgende:

"De gedachte was mooi: we zetten in op kwaliteit en vernieuwing, als sleutelbegrippen van het slaapplaatsenbeleid. Mèt kleinschalig ruimte voor innovatie. 'Mooi Texel, meer toekomst' was de start in 2012, waarin we al concludeerden dat 'groei' niet meer het toverwoord was. In februari 2016 heeft de gemeenteraad het nieuwe verblijfsrecreatie-beleid vastgesteld met de sprekende titel: 'De Texelse maat voor een zonnige toekomst'.

Om toch wat ruimte voor vernieuwing te bieden, zouden we nog maximaal 400 slaapplaatsen beschikbaar houden voor vernieuwende projecten (inclusief bedden t.b.v. toerisme met zorg). En hoewel dat minder is dan 1% van wat er al is aan slaapplaatsen op Texel, bleek dit bij nader inzien geen goed idee. Het zorgde voor onnodig veel onrust op het eiland bij bewoners en ondernemers. Een duidelijke maatlat voor wat een vernieuwend en wenselijk initiatief is, is volgens ons niet te maken.

Op verzoek van de raad heeft het college nu een Plan van Aanpak gemaakt om de toetsingscriteria voor deze 400 vernieuwende slaapplaatsen opnieuw te bekijken. Het is een duidelijk en uitgebreid plan dat in mei 2017 tot een conclusie moet leiden.
Wij denken echter dat we de hete aardappel hiermee alleen maar naar voren schuiven.

En dat we het college en de ambtenaren met onnodig veel werk opzadelen. Daarom stellen wij voor de 400 extra slaapplaatsen nu al uit het beleidsstuk 'De Texelse maat voor een zonnige toekomst' te schrappen.
Schrappen we daarmee elke groei en vernieuwing van de verblijfsrecreatie? Nee. Er zijn nog 'slapende slaapplaatsen'. Ook mogen slaapplaatsen tegen strenge regels nog worden verplaatst. Bestaande bedrijven mogen nog steeds éénmalig gebruikmaken van de al oude 25% uitbreidingsmogelijkheid. En bewoners mogen hun huis openstellen via B&B.


Het stoppen van het toewijzen van nieuwe slaapplaatsen heeft nadelen. Het oorspronkelijke doel was mede om hiermee kleine initiatieven van nieuwe ondernemers ook een kans te geven. Of om bijvoorbeeld dorpsontwikkelingen te ondersteunen. Dat wordt met dit besluit ook lastiger. Dat vinden wij ontzettend jammer, maar het weegt volgens ons niet op tegen de onwenselijke effecten van het onder criteria uitgeven van extra slaapplaatsen. We zullen als raad en college op andere manieren moeten blijven inzetten op het stimuleren van kwaliteitsverbetering en kleinschalige vernieuwende projecten."

De partijen roepen op om te besluiten: "het beleidsstuk 'De Texelse maat voor een zonnige toekomst' als volgt aan te passen: De ontwikkelingsvorm 'innovatieve slaapplaatsen' (de maximaal 400 recreatieve bedden, inclusief bedden t.b.v. toerisme met zorg), te schrappen en de wijzigingen die daarvoor nodig zijn door te voeren."

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 2 uur geleden
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 7 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen gisteren 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1