Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Twee exposities en een boek voor Christo van Meijel en Smit

Cultuur

Een boek, een expositie in Galerie Posthuys aan de Brink in De Koog en vanaf januari een expositie in Museum Rijswijk. Daarnaast hangt er een installatie van hun hand bij Bij Jef. Het zijn drukke, spannende, maar vooral leuke tijden voor Maurice Christo van Meijel en Marian Smit. Komende zaterdag is de opening van de expositie in De Koog.

"Ik ken Marian al jaren. Zij heeft jaren op Texel gewoond, onder de vuurtoren. Nu woont ze in Finsterwolde. Toen ze van Texel vertrok, hebben we ons helemaal niet drukgemaakt over de voortgang van onze samenwerking. In november vorig jaar besloten we het groots aan te gaan pakken. We wilden een boek maken, maar daar moest niet alleen werk in staan dat we in het verleden samen gemaakt hadden. Het moest vooral nieuw werk zijn", legt Van Meijel uit. De reis heeft geresulteerd in een serie nieuwe installaties, waarbij het werk van twee totaal verschillende kunstenaars tot één geheel is gesmeed. Ondanks dat de technieken van beiden anders zijn, sluit het werk moeiteloos op elkaar aan. "De één begint en stuurt het naar de ander, of stuurt foto's van zijn deel. De ander gaat er dan weer mee verder. Daarnaast kwamen we regelmatig bij elkaar."

Zijn man en galeriehouder Remmelt Loos van Meijel was hier ook vaak bij aanwezig. "Niet dat hij zich er inhoudelijk veel mee bemoeide, maar als galeriehouder en uitgever, heeft hij altijd verfrissende inzichten", vertelt Van Meijel. Als de kunstenaar de pdf van het aanstaande boek laat zien, komt er verrassend werk naar voren, waarin 'ridderspoor' een grote rol speelt. Er is veel gebruik gemaakt van monoprints, een druktechniek waarbij slechts één afdruk kan worden gemaakt. Het klinkt simpeler dan het is, zo hebben de twee voor één van de installaties al zeshonderd prints nodig. Voor de expositie in Rijswijk, waar op 15 januari tijdens de opening ook de boekpresentatie wordt gehouden, wordt de installatie zelfs vergroot naar twaalfhonderd prints. Een helse klus dus.

Wie alvast een voorproefje wil zien van de grote expositie die in Rijswijk gaat plaatsvinden, kan vanaf zaterdag 12:00 uur tot 8 januari terecht bij Galerie Posthuys. De expositie in Museum Rijswijk is te zien van 15 januari tot en met 12 februari. "Het is heel gaaf dat we daar een expositie mogen doen. We hoopten op één muur. Toen zei de conservator dat het een hele expositie moest worden. Een hele fijne verrassing.'

Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 3 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 19 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 22 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen gisteren
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2