Bron Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
Bron Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Vragen en antwoorden over zandige dijk Prins Hendrikpolder

Politiek

Naar aanleiding van de zandige dijk van de Prins Hendrikpolder stelde raadslid Jan-Aris Eelman van Eiland Belang een serie vragen aan het college van b en w. Hierbij eerst de vragen en de daaronder de antwoorden van het college.

Eelman: "De raad heeft in 2011 ingestemd met de zandige versterking buitendijks bij Ceres. Er was toen GEEN sprake van het afsluiten van het gebied als "verstoringsgevoelig" natuurgebied. Dat is nu kennelijk wel het geval. Het plan is inmiddels dus wezenlijk anders dan waar de raad in 2011 mee akkoord is gegaan. Daarover wil ik deze vragen stellen aan het college. Gelet op het actuele belang van dit dossier, zou ik graag voor de raadsvergadering en antwoord waarderen, eventueel kan het ook tijdens de raad behandeld worden. "

Vragen:

1. Tijdens de commissievergadering afgelopen woensdag (2 november), werd uitgelegd dat er al contracten ondertekend waren door het college en werd er gezegd dat er geen weg terug meer is. Jan de Leeuw (NIOZ) legde uit dat er nog een proces tussen NIOZ en HHNK bij de Raad van State ligt, waarvan de uitslagen te verwachten valt (hierover is nu bekend dat het NIOZ in het ongelijk is gesteld). De planning is dat het daarna in december ter inzage ligt en er bezwaren en zienswijzen ingediend kunnen worden. Mijn vragen: Als dat waar is, hoe is het dan mogelijk dat de burgemeester zegt dat er al contracten zijn afgesloten? (of eventueel intentieverklaringen, maar dat woord werd bij deze mededeling niet gebruikt).

2. Het geplande fietspad loopt dwars over de oude dijk en landinwaards van de veel hogere duinen rij die nieuw opgespoten moeten worden. Hier heeft niemand wat aan. Kunt u de plannen van het fietspad herzien en tijdens de raadsvergadering in november uitleg geven?

3. Waarom is er wel onderzoek gedaan naar verzanding haven NIOZ en niet naar haven Oudeschild?

4. Wie draait er voor de schade op indien er te veel zout in de PH wordt gevonden in de bodem?

5. Is men ervan bewust dat er straks geen schapen meer grazen op de dijk PH polder? Dit eiland heet toch Texel?

6. Diverse (maatschappelijke) organisaties hebben gaandeweg invloed kunnen uitoefenen op het proces, uiteindelijk resulterend in de voorgenomen aanleg van een zeer beperkt toegankelijk "verstoringsgevoelig" natuurgebied. Gisteren tijdens rondleiding van de heer Lap kwam naar voren dat dit nieuwe plan daadwerkelijk storingsgevoelig gaat worden. Het plan voor de dijkversterking bij Ceres is inmiddels dus wezenlijk anders dan waar de raad in 2011 mee akkoord is gegaan. Kunt u aangeven welke (maatschappelijke) organisaties een rol zijn gaan spelen in het proces en welke rol dat was / is? Hoe heeft u de raad daarover geïnformeerd en wanneer?

7. Momenteel heeft de gemeente de regie (bestemmingsplan) over de Schanserwaard en de slikken / kwelders nabij Ceres. Deze regie zijn we straks kwijt. Klopt dit? Leidt de invloed van diverse (maatschappelijke) organisaties op het project naar uw mening niet tot een democratisch deficit en is de gemeenteraad daarmee niet feitelijk buitenspel gezet?

8. Het probleem van de dijk bij Ceres is kennelijk piping (water stroomt onder de dijk door en uiteindelijk kan de dijk instabiel worden). Naast aanleg van een buitendijkse zandlaag, zijn er diverse andere technieken om dat tegen te gaan, zoals pipingschermen en geotextiel. Beide technieken zijn goedkoper en tasten de omgeving bijna niet aan (huizen hoeven niet gesloopt etc.). Nu het plan voor Ceres wezenlijk anders is dan waarmee de raad in 2011 heeft ingestemd, steunt u onze wens om alsnog naar alternatieven te kijken? Bij het project in Petten (Hondsbosse Zeewering, een identiek plan wat al uitgevoerd is), zo werd gisteren door Arie uitgelegd, werd het binnendijkse land in de Zijperpolderwater extreem zout. Dat betekent voor Texel dat er veel te veel Chloride (zout) in de bodem komt nabij de huidige PH dijk. Dit

betekent dat er op Texel dat een grote hoeveelheid landbouwgrond binnen de PH dijk zout wordt. Dit heeft te maken dat het op te spuiten zand voor 30% uit grond bestaat en 70% uit zeewater. Het drangwater uit deze suppletie gaat onder de dijk door, net zo als in Petten. Is hier al onderzoek over gedaan, na de teleurstellende ondervindingen bij Petten?

9. Wie heeft het op Texel uiteindelijk voor het zeggen op het gebied van Ruimtelijke Ordening?

10. Wat was de respons c.q. de voorwaarden van het waddenfonds aangaande de doelstelling van het project om voor subsidie in aanmerking te komen?

11. Uiteindelijke vergunningen zijn nog niet verleend: om welke vergunningen gaat het precies en wie verleent deze?

12. Welke contracten zijn er inmiddels onderwijl namens de gemeente door het college aangegaan t.a.v. de realisatie -de (co)financiering van de buitendijkse zanddijk bij Ceres?

13. Er zijn welgeteld 3 huizen die gesloopt moeten worden. Een boerenbedrijf aan de van der Sterweg heeft te kennen gegeven wel te willen verplaatsen, door een nieuw bouwblok voor zijn agrarische bedrijf. Een bedrijf ter hoogte van het Jan Lightharthuis aan de Rede wil ook wel weg. Het enige huis waar men nog van niks weet is het witte huis nabij het gemaal onder de dijk op het eind van de Amaliaweg. Zijn deze bewoners al benaderd door de gemeente in geval de Raad van State het plan afkeurt, zo nee, zou de gemeente dat willen doen? Misschien willen ze ook wel onder compensatie verplaatsen en is er niets aan de hand.

14. Vanaf het NIOZ haventje tot aan de dijk ter hoogte van de fort de Schans komt er een buitendijkse dijk met aan de voet van de dijk een slijtlaag. Deze slijtlaag is niet tot publiek toegankelijk omdat het HHNK bij voorbaat heeft gezegd dat men hier niet over mag lopen. Betekent dit dat men vanaf de Schans tot aan het NIOZ haventje alleen via de binnendijks mag verplaatsen met de fiets?

Antwoorden:

1. De Raad van State-zaak gaat over dijksectie 10 ('t Horntje) en heeft niets te maken met de Prins Hendrik Zanddijk (PHZD, sectie 9). Het is een zaak die het NIOZ heeft aangespannen tegen het Hoogheemraadschap (HHNK).

De plannen en vergunningen voor de PHZD zullen volgens planning op 19 december a.s. ter inzage gelegd worden. Die plannen zijn door HHNK ontwikkeld, in samenwerking met het rijk, de provincie Noord-Holland en de gemeente Texel. Basis daarvoor is een wens uitgesproken en ingediend door de gemeente Texel en uiteindelijk vastgelegd op 30 mei 2013 in een 'Realisatieovereenkomst', waarbij de gemeente Texel € 375.000,- heeft bijgedragen aan de PHZD, onlangs nog aangevuld met een 'addendum bij de Realisatieovereenkomst', waarbij nog eens € 16.875,- is toegezegd.

2. De plannen voor het fietspad zijn uitgebreid besproken en onderhandeld. Daar is het huidige plan uitgekomen en ook dat is in een overeenkomst vastgelegd. Dat is dus niet zomaar te wijzigen. Overigens denken we dat er op deze wijze een buitengewoon aantrekkelijke fietsverbinding ontstaat.

3. Naar de mogelijke verzanding van de haven van Oudeschild is ook onderzoek gedaan. Een mogelijke hoeveelheid extra zand die in de haven terecht zou kunnen komen was een niet meetbaar percentage van het zand dat nu al in de haven terecht komt door de getijdewerking.

4. Het zoutpercentage in het (grond)water van in de PH-polder wordt uitgebreid gemonitord. Dat start binnenkort al (nulsituatie) en zal tijdens en na de aanleg van de PHZD doorgaan. Aantoonbare schade als gevolg van de aanleg is te claimen bij HHNK. Overigens is de verwachting dat het water uiteindelijk minder zout wordt.

5. De huidige Prins Hendrikdijk blijft gewoon bestaan (maar verliest zijn functie als primaire waterkering), blijft groen, met grasbekleding. De huidige dijk wordt dus ook geen natuurgebied. Zeer waarschijnlijk kunnen er gewoon weer schapen gaan grazen na de werkzaamheden. Een besluit daarover door HHNK wordt later dit jaar verwacht.

6. De belangrijkste rol bij de planvorming is gespeeld door de overheden: rijk, provincie, HHNK en gemeente. Het natuurkarakter van de PHZD was vanaf het begin een doel. Het feit dat het gebied aangewezen is als Natura2000 gebied maakt het noodzakelijk te zorgen voor voldoende natuurwaarden (volgens de NB-wet). Dat is allemaal vanaf het begin duidelijk geweest. Verder zijn alle relevante maatschappelijke organisaties welkom geweest in de Adviesgroep. Daar hebben bewoners van de PH-polder, Dorpscommissies en vele anderen gebruik van gemaakt. De raad is zowel door het college als ook periodiek door HHNK op de hoogte gehouden.

7. Dat klopt niet. De gemeente heeft het gebied een bestemming toegekend en de dijkversterkingsplannen passen daarbinnen. De gemeente is geen eigenaar of beheerder van het gebied. De gemeenteraad heeft overigens bij verschillende gelegenheden (ook onlangs nog bij het besluit nog eens € 16.875,- toe te zeggen op 15 juni 2016) ingestemd met de plannen.

8. De situatie bij de PHZD is anders dan die bij Petten. De Prins kent al lang zout water, deels door kwel door de dijk, meer nog door aanvoer vanuit de Petten. De verwachting is dat het water juist minder zout zal worden, wellicht na een kleine verhoging van het zoutgehalte in het begin. Dit wordt nauwlettend gemonitord.

9. Rijk, provincie en gemeente.

10. Het Waddenfonds ondersteunt de natuurbouw met ruim € 12 miljoen. Uiteraard zijn daar voorwaarden aan verbonden die voortkomen uit de doelstelling van het Waddenfonds en in lijn liggen met de verplichtingen die voortvloeien uit de NB-wet.

11. Het gaat om twee Natuurbeschermingswetvergunningen (zandwinning door ministerie EZ, aanleg door provincie N-H), een Omgevingsvergunning door de gemeente, een ontgrondingenvergunning door Rijkswaterstaat en een ontheffing Flora en Faunawet door ministerie EZ. De vergunningen worden gecoördineerd met alle planproducten ter inzage gelegd.

12. Zie antwoord 1.

13. De bewoners zijn nauw betrokken bij het hele proces, aanwezig bij Adviesgroepbijeenkomsten en sterk voorstander van de PHZD. Overigens waren er veel meer redenen om te kiezen voor de PHZD dan alleen de bestaande bebouwing.

14. Nee. De toegankelijkheid is wel beperkt tot een wandelroute nabij Ceres en een fietspad over het gehele traject, dat deels over de oude dijk loopt, deels over de nieuwe zanddijk

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2