De Burghtkerk in Den Burg.
De Burghtkerk in Den Burg.

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Bijeenkomst over toekomst kerkgebouwen

Aankondiging

In de hervormde kerk de Burght in Den Burg geeft Peter Breukink, directeur van Stichting Oude Groninger Kerken, woensdag 16 november een lezing over het beheer en onderhoud van monumentale kerken. Aanvang 19.45 uur

Breukink is op uitnodiging van VIND en de Protestantse Gemeente Den Burg de derde spreker in de reeks inspiratieavonden onder de titel: Alles in het werk voor behoud van de kerk. De leegloop van de kerk en de stijgende kosten heeft de kerkenraad doen besluiten te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn het tij te keren. Om het wiel niet zelf uit te vinden zijn een drietal openbare inspiratieavonden georganiseerd. Ervaringsdeskundigen uit het land komen naar Texel om hun aanpak te delen. De derde inspiratieavond staat in het teken van een gezamenlijk behoud en beheer van kerkgebouwen en monumenten.

Kerkelijke monumenten vertegenwoordigen een historische, architectonische en landschappelijke waarde. Het is niet voor te stellen als de gebouwen opeens zouden verdwijnen. Maar het is ook nauwelijks voorstelbaar wat de kosten zijn voor onderhoud van deze monumenten. In verschillende provincies worden de problemen van beheer en behoud gezamenlijk aangepakt. De provincie Groningen is pionier hierin. In 1969 werd de Stichting Oude Groninger Kerken opgericht met als doel het in stand houden van de oude kerken en het bevorderen van de belangstelling daarvoor. Hoe ze de beide doelstellingen al bijna 50 jaar invullen en vormgeven komt de directeur van de Stichting Peter Breukink 16 november uit de doeken doen.
De deuren van de Burght gaan open om 19.30. De avond is voor iedereen gratis toegankelijk. Juist deze avond, waar de brede gezamenlijke aanpak van behoud van monumenten voor het voetlicht komt, kan een inspiratie zijn voor gemeente, kerkgemeenschappen en eigenaren van monumenten.
De avond wordt opgesierd met een ultrakorte minitentoonstelling van schilderijen van Texelse monumenten. Te zien zijn onder andere schilderijen van Reinier Bakels, Toon de Haas en Conrad Kickert.

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 5 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 8 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 11 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 12 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00