Elsje.
Elsje.

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Willy Vandersteen prijs voor Elsje

Algemeen

Eric Hercules en Gerben Valkema hebben de Willy Vandersteen prijs 2016 gewonnen voor het stripalbum 'Elsje maakt geschiedenis'.

Het album is daarmee uitgeroepen tot beste Nederlandstalige stripalbum van het jaar. Hercules is in het dagelijks leven vooral bekend als wethouder op Texel, maar daarnaast werkt hij al meer dan vijftien jaar samen met Valkema.

De twee leerden elkaar kennen bij Studio Jan Kruis waar ze meewerkten aan de strip Jan, Jans en de Kinderen. De samenwerking leidde in 2006 tot het stripfiguur Elsje. Valkema tekent en Hercules bedenkt de scenario's.

Volgens de jury van de Willy Vandersteenprijs is Elsje een typisch voorbeeld van de klassieke familiestrip: toegankelijk, grappig, fris en helder getekend. "De reeks toont aan dat de familiestrip allerminst met uitsterven is bedreigd." 

De scenario's van Hercules zijn volgens de jury bijzonder grappig, spontaan en verfrissend. "Hij maakte van Elsje een knuffelbaar en ook prikkelbaar meisje waarvan je wel moet houden." Valkema heeft een vlotte tekenstijl die volgens de jury doet denken aan grootmeester Franquin, tekenaar van onder andere Robbedoes en Guust Flater.

De Willy Vandersteenprijs is vernoemd naar Willy Vandersteen, de tekenaar van Suske en Wiske. De prijs is in het leven geroepen door het Vlaams-Nederlandse huis deBuren te Brussel, Stripdagen Haarlem en Strip Turnhout. Het is de belangrijkste striponderscheiding in het Nederlandse taalgebied.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 47 minuten geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3