Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Texelaars veroordeeld na geweld

Juridisch

De rechtbank in Alkmaar heeft donderdag drie Texelaars straffen opgelegd tot een half jaar cel, waarvan twee maanden voorwaardelijk. Volgens de rechtbank hebben zij zich afgelopen zomer in De Koog schuldig gemaakt aan openlijke geweldpleging. Twee van hen zijn daarnaast schuldig bevonden aan brandstichting.

De zwaarste straf was voor een 29-jarige man. Hij kreeg na een eis van acht maanden een celstraf van zes maanden, waarvan twee maanden voorwaardelijk. Een 25-jarige metgezel kreeg na een eis van drie maanden cel een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden en een taakstraf van 120 uur. De laatste verdachte (34), tegen wie 180 uur onbetaalde arbeid was geëist, kreeg ook een werkstraf van 120 uur aan zijn broek. Gedrieën moeten ze ruim 1000 euro aan schadevergoedingen betalen.

De drie, afkomstig uit Den Burg, veroorzaakten afgelopen zomer na overvloedig gebruik van drank en drugs in De Koog een even plotselinge als heftige uitbarsting van geweld. Die begon toen de 25-jarige eilandbewoner in het centrum van het badplaatsje vanuit het niets een reclamebord van een Chinees restaurant stuk trapte. Toen de eigenaar van een ander restaurant vervolgens verontwaardigd verhaal kwam halen en zei de politie te bellen, kreeg hij klappen. Voor omstanders was dat het signaal de man te hulp te schieten. Daarna vielen nog meer klappen en vloog het terrasmeubilair door de lucht. De consternatie was groot.

De straf voor de 29-jarige man viel het hoogst uit vanwege zijn lange strafblad, omdat hij nog in de proeftijd van eerdere veroordelingen liep en twee weken terug tijdens de zitting bleef weigeren mee te werken aan welke vorm van begeleiding of therapie dan ook. Donderdag was hij als enige aanwezig bij de uitspraak, aangevoerd vanuit de gevangenis in Zwaag.

Na te zijn aangehouden werden hij en zijn 25-jarige kameraad ook in verband gebracht met een autobrand in Den Burg, een goede maand eerder. Het voertuig liep lichte schade op. De rechtbank achtte de brandstichting door het duo donderdag bewezen.

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 2 uur geleden 5
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 3 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 22 uur geleden
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen gisteren
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30