Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Video

Leny neemt rol Peet over in Stockcar

Sport

Normaal gesproken zijn het vooral de mannen die gas geven in de autosport. De vrouwen zijn doorgaans op één hand te tellen. Afgelopen weekend was er in Lelystad een speciale race voor alleen vrouwen. Onder hen Leny Boersen-Vlaming. De Koogse reed in de stockcar van man Peet en werd verdienstelijk vierde.

"Het was een supermooi weekend, met twee dagen zon en een supersfeertje, zeker voor herhaling vatbaar", vertelt ze. Het idee otnstond bij de organisatie. "Zij wilden de rollen eens omdraaien. De vrouwen die altijd de koffie, broodjes, een schone overall en steun  geven aan de man, wilden ze nu een laten voelen wat de mannen ervaren in die auto." De zaterdagmiddag was om te trainen, er waren zes klassen, van 100 tot en met 600 PK, er deden zestig dames mee. In de F1 van de Stockcars deden elf vrouwen mee. Ook dames in bezit van een racelicentie die ervaring hadden reden er tussen. Dames die vaker in wedstrijdverband reden, mochten ook alleen meedoen als ze nu in een andere klasse meededen, wat wel zo eerlijk was. Er was enorm veel belangstelling, het was namelijk de eerste keer in Nederland dat zoiets gehouden werd.

 

Niet alleen het publiek zag dat het een speciale dag was, ook de media kwamen massaal opdagen met onder meer Omroep Flevoland, SBS6, POWned en Qmusic. "De trainingen gingen goed. Ik moest wennen aan de auto en wat hij doet. Daarna steeds meer gas, op het juiste moment remmen en de bocht insturen. De mannen hielpen ons in harnas en gordels, en stonden soms een beetje gespannen, maar genietend, aan de kant. Op zaterdagavond was het heel gezellig in de kantine. D mannen, normaal gesproken de coureurs, liepen nu op hakken en in een jurk met pruik op als travestieten rond", vertelt Leny lachend. Zondag was de echte wedstrijddag. In drie manches werd er gereden en gestreden. Menig man was verbaasd over hoe goed de vrouwen hun mannetje stonden, en hoge snelheden haalden. De motoren brulden er over. Leny werd uiteindelijk vierde van de elf en keek tevreden terug. "'s Avonds in bed hoorde ik de motor nog in m'n oren, wat een geweld. Een paar blauwe plekken en spierpijn, maar wat was het genieten!"
 

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 18 uur geleden 10
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 19 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30