Visio spreekuur in de bibliotheek
Visio spreekuur in de bibliotheek

Dit artikel is geschreven door
Bibliotheek Texel

Met meer dan 600.000 bezoekers en ruim 36.000 leden is KopGroep Bibliotheken de grootste culturele instelling in de Noordkop

Spreekuur Visio voor slechtzienden

Algemeen

Visio is het expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen. Op maandagochtend 24 oktober is er van 10.30 tot 12.30 uur een gratis inloopspreekuur in bibliotheek Texel. Iedereen is welkom voor advies en informatie, men hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek.

"Ik zie steeds slechter, een bril helpt niet en mijn oogarts kan niets meer voor me betekenen. Ik wil de krant blijven lezen, zijn daar hulpmiddelen voor? Hoe kan ik met mijn slechte zicht toch op mijn kleinkinderen passen? Kan ik blijven e-mailen en internetten en mijn hobby's beoefenen?"

In Nederland krijgen jaarlijks duizenden mensen te maken met blijvende slechtziendheid of blindheid. De meesten van hen gaan pas op latere leeftijd slechter zien. Slechtziendheid kan zorgen voor verminderde activiteit en een grotere afhankelijkheid van anderen. Het kan ertoe leiden dat mensen minder plezier ervaren in het dagelijks leven, minder sociale contacten hebben en hierdoor neerslachtige gevoelens krijgen. Alledaagse dingen zoals televisie kijken, de krant lezen, een boodschappenbriefje schrijven of de straat oversteken gaan opeens niet meer vanzelf.

Medewerkers van Visio kijken naar wat wél kan in plaats van wat níét kan. Iedereen kan bij hen terecht met vragen over slechtziend of blind zijn. Visio biedt informatie en advies, maar ook verschillende vormen van onderzoek, begeleiding, revalidatie, onderwijs en wonen. Visio helpt een passend antwoord te vinden op vragen over leven met een visuele beperking. Visio adviseert over hulpmiddelen en geeft praktische trainingen en cursussen. Deze diensten zijn er voor mensen die slechtziend of blind zijn, ook als zij daarnaast een verstandelijke, lichamelijke of andere zintuiglijke beperking hebben. Persoonlijk en professioneel betrokkenen kunnen ook bij Visio terecht voor informatie en deskundigheidsbevordering.

De website van Visio vindt u op visio.org

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 8 uur geleden 9
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 10 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30