Logo texelsecourant.nl

Herfstgevoel...

De herfst zien en ruiken is één ding, de herfst ook echt vòelen is een tweede...

Van de week heb ik eindelijk de herfst ook echt gevòeld! Het begon op een ochtend toen ik een kastdeurtje open deed en de herfstdecoratie me aanstaarde. Het schreeuwde als het ware om eruit te mogen komen. Toen kreeg ik een kriebelvlaag van zin in de schemerige/donkere avonden met gezellig kaarslicht. De decoratie wilde ik het liefst meteen uit de kast trekken en neerzetten, maar ik had er geen tijd voor op dat moment. Wel bedacht ik me om het dan 's-middags te doen, zou ik ook meteen nieuwe kaarsen halen; bruin en oranje, de kleuren van de herfst.

Het herfstgevoel kriebelde verder toen ik op de fiets naar Den Burg reed. Het was even na achten, dus nog vroeg en het landschap was prachtig; mist boven de grond waar de schapen met hun poten in stonden, damp vanaf de sloten, een prachtige zonsopkomst, mooi wolkendek en ijzig koud. Voor het mooie had er even geen (auto)verkeer moeten zijn. De stilte die er dan was geweest had het plaatje compleet gemaakt.

Ik kreeg zin om naar het bos te gaan, door de bladeren te lopen en de geur op te snuiven. Om thuis op de bank in het zonnetje een boek te gaan lezen of aan tafel te gaan zitten kleuren. (Kleuren voor volwassenen is in tegenwoordig. Onder andere mandala's inkleuren schijnt meditatief te zijn; voor mij is het vooral een rustige en ontspannende bezigheid). Kortom, ik kreeg zin in de herfst.

Maar ja, dat werk hé. Wie dat ooit heeft bedacht... Ik snap dat het nodig is en het is grotendeels ook leuk, voor mij dan althans, maar soms vind ik het weleens fijn als het niet zou hoeven, niet nodig zou hoeven zijn. Dan had ik kunnen doen waar ik zin in had, het wandelen, lezen, kleuren en had ik er nog intenser van kunnen genieten. Diepe zucht. Ach, ik geniet dan maar tussen de bedrijven door en doe die ontspannende dingen dan zoveel mogelijk in mijn vrije tijd. Die ook gevuld wordt door huishouden, afspraken en sociale verplichtingen. Wat een gedoe! Diepere zucht.

Oké...

In ieder geval heb ik de herfst nu ook gevoeld en voel ik het nog steeds. Met het warme zonnetje erbij boffen we met dit prachtige najaarsweer. Al zijn het misschien spaarzame momentjes, ik ga er volop van genieten; zowel buiten van de natuur als binnen van de decoratie en het kaarslicht.

Tineke Stiehl - Timmer

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Een dam tussen Schotland en Noorwegen, plus één tussen Frankrijk en Engeland ter bescherming tegen de zeespiegelstijging van enkele meters. Goed plan?Reageren!