Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Werkstraf na 'strooptocht' door De Koog

Juridisch

Ze weet niet wat haar bezielde. En ze had "enorme spijt". Toch veroordeelde de politierechter in Alkmaar een 47-jarige vrouw uit Breda donderdag vanwege een 'strooptocht' langs vier winkels in De Koog eind 2014 tot een werkstraf van veertig uur. Dat waren er twintig minder dan de officier van justitie had geëist.

Het Openbaar Ministerie (OM) had de vrouw samen met haar 48-jarige man voor de rechter gedaagd. Maar tijdens de zitting besloot de aanklaagster vrijspraak voor hem te vorderen, een eis die de rechter uiteindelijk volgde. Tijdens hun vakantie op Texel in 2014 was de man "gewoon mee winkelen", zei hij. "In de eerste winkel schrok ik me dood toen ik zag waar mijn vrouw mee bezig was. Ik was boos en ben gewoon weggelopen, naar buiten."

Daar gaf hij zijn vrouw even later op haar donder, maar hij kreeg geen enkele vat op haar. "Na de tweede winkel zei ik dat het mooi was geweest, dat we onze spullen gingen pakken en onze vakantie zouden afkappen. Maar ik drong niet tot haar door. Het was net alsof ze een waas voor ogen had."

De vrouw ("Dit gaat echt nooit, nooit meer gebeuren") schaamde zich dood, zei ze. Ze nam flesjes parfum, handschoenen en een muts mee zonder te betalen, voordat ze in winkel nummer vier tegen de lamp liep. En daar kreeg het incident nog een staartje, doordat een filmpje over de commotie in de winkel Facebook haalde en ook de aandacht van familie trok. Uiteindelijk moest het stel het voorval ook nog opbiechten aan hun eigen zoons.

In de rechtszaal kon de vrouw het antwoord op de 'waarom-vraag' van de rechter niet geven. Ze had een rotjaar gehad, pech gehad, vervelende dingen meegemaakt. "Het moet daar op de een of andere manier verband mee hebben gehad." De rechter wees haar echter fijntjes op een eerdere strafbeschikking die ze had gekregen voor een winkeldiefstal. De buit stelde toen nauwelijks iets voor, zoals die nu ook maar een waarde van enkele tientjes vertegenwoordigde. En geldproblemen had en heeft het koppel niet. "Mocht u de aandrang weer te gaan stelen opnieuw krijgen, dan is het misschien een idee om een deskundige te raadplegen", besloot hij.

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2