In het blauw twee gebieden die zijn aangewezen voor windmolens. Gearceerd twee gebieden die in beeld zijn om windmolens te plaatsen. (Afbeelding www.noordzeeloket.nl)
In het blauw twee gebieden die zijn aangewezen voor windmolens. Gearceerd twee gebieden die in beeld zijn om windmolens te plaatsen. (Afbeelding www.noordzeeloket.nl)

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

"Geen windmolens dicht onder kust"

Politiek

Het college deelt de zorgen van Texel 2010 dat er geen windmolens dicht onder de kust op zee mogen komen.

Dat blijkt uit antwoorden van het college op vragen die de partij stelde. Texel 2010 uitte recent zijn zorgen dat de 'niet te stillen honger van minister Kamp' bij een beperking van de gaswinning in Groningen gaat leiden tot windmolens vlak onder de kust (nearshore).

Zover is het nog niet volgens het college en dat is iets om tevreden over te zijn. Het college wijst erop dat er drie zoekgebieden op de Noordzee zijn aangewezen (bij Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland) en dat er twee gebieden in beeld zijn om windmolens neer te kunnen gaan zetten.

Die zijn volgens een kaart op www.noordzeeloket.nl allemaal minimaal tien zeemijl (bijna twintig kilometer) uit de kust. Er was ook sprake van een zoekgebied voor windmolens ten noorden van Ameland, maar dat is geschrapt.

"Het resultaat is tot op heden bevredigend. Geen windmolens gerealiseerd of gepland en ook geen aangewezen te ontwikkelen gebieden dichtbij de kust."

Burgemeester en wethouders schrijven tegelijkertijd geen tegenstander van windmolens op zee te zijn. "We zijn ons bewust van de noodzaak tot het realiseren van duurzame energiebronnen. Windturbines op zee zijn daar zeker een goede mogelijkheid voor. Maar we blijven er wel op letten dat de Texelse belangen niet te zeer in het geding komen."

Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 43 minuten geleden
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen gisteren
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 22 apr, 09:00
Meierblis 2023.
"Hebben toekomst meierblis zelf in handen" Ingezonden 21 apr, 14:30 5
Afbeelding
Texelse Courant stopt samenwerking Spotta Algemeen 21 apr, 10:30 6
Storm op komst.
De Lezersfoto - Slecht weer op komst Algemeen 21 apr, 08:00