Romantisch of zakelijk trouwen?

Aankondiging

Vanwege praktische of financiële redenen kan het handig zijn om te gaan trouwen, zoals voor het automatisch erkennen van kinderen of ten gunste van beider pensioen. Ook wordt er graag getrouwd vanwege de romantiek. Naast het aloude trouwen kan er sinds 1998 ook een geregistreerd partnerschap worden aangegaan. Oorspronkelijk was dit in het leven geroepen als lichtere variant op het huwelijk om mensen van hetzelfde geslacht dezelfde rechten toe te kennen als getrouwde heterostellen. Door de invoering van het 'homohuwelijk' is de noodzaak daartoe vervallen, maar is het mogelijk gebleven om een geregistreerd partnerschap aan te gaan.  

Er zijn slechts twee verschillen tussen trouwen en een geregistreerd partnerschap aangaan. De eerste is bij aanvang, de tweede bij beëindiging. Het eerste verschil is dat er bij het aangaan van een huwelijk een ja-woord moet worden gegeven aan de toekomstige echtgeno(o)t(e). Een geregistreerd partnerschap mist enkel dit element in de ceremonie. Overigens zou dit wel kunnen, het is alleen geen vereiste. Ten tweede moet er bij het ontbinden van het huwelijk een rechter aan te pas komen. Indien het geregistreerd partnerschap eindigt en er zijn geen minderjarige kinderen, dan kan dit buiten de rechter om gebeuren. Doordat het vooraf niet de bedoeling van partijen is om later uit elkaar te gaan, zal er bij het sluiten weinig gewicht worden toegekend aan de ontbinding bij de rechter of op het gemeentehuis.

Zodoende zit het verschil hem vooral in het feit hoe mensen invulling willen geven aan de sluiting van hun huwelijk/partnerschap. Ook een huwelijk kan snel en sober geregeld worden bij de gemeente, maar ook bij een partnerschap kan er een uitbundig feest volgen. Het officiële gedeelte – in ondertrouw gaan, getuigen aanwezig hebben en het ondertekenen – is haast hetzelfde.

Een geregistreerd partnerschap kan later omgezet worden in een huwelijk. Een huwelijk kan niet omgezet worden in een geregistreerd partnerschap om het simpele feit dat er al eeuwige trouw is gezworen.

Een geregistreerd partnerschap wordt niet overal in de wereld erkend. Ook een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht mist vaak erkenning in het buitenland. Bij langer verblijf kan dit problemen geven met betrekking tot bijvoorbeeld het erfrecht.

Heeft u over dit onderwerp vragen of heeft u andere juridische vragen, dan kunt u contact opnemen via www.rechtswinkelnoordhollandnoord.nl, 'spreekuur Texel'.

Bijdrage van Thom Rijs

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 6 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 9 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 11 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 13 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00