Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

"Gouden" dag nadert voor Larissa en Haliegh

Sport

Met dikke stift staat vrijdag 9 september omcirkeld in de agenda van Larissa Klaassen. Om 15:00 uur gaat ze samen met Haliegh Dolman vol voor de gouden plak op de kilometer bij het aangepast wielrennen op de baan op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. De Nederlandse wereldkampioenen moeten zien af te rekenen met Australië en Groot Brittannië.

De wedstrijd is de voorlopige climax van een reis die in 2013 begon. Toen nog niet met Dolman, maar met Paralympisch kampioene Kim van Dijk. Al snel liet Larissa zien over veel talent te beschikken en de eerste Nederlandse titel was al binnen vijf maanden een feit. Ook bij Wereldbekerwedstrijden deed het team goed mee. Aan het begin wordt zowel op de weg als op de baan gefietst, maar de focus verschuift meer en meer naar de baan. Het eerste grote internationale succes moet volgen in 2014 als Larissa naar het WK wil. Privéomstandigheden en een blessure lijken roet in het eten te gooien. Al snel blijkt dat er meer aan de hand is. Het rommelt tussen Van Dijk en Klaassen. Zo trekt Van Dijk openlijk in twijfel of Klaassen wel echt zo weinig ziet als ze zegt (4 procent).

Tot overmaat van ramp besluit de Dorian Foundation de fiets die door de stichting ter beschikking is gesteld toe te wijzen aan Van Dijk. Klaassen is terug bij af, maar laat zich niet kennen. Met een te zware fiets en zonder partner gaat ze verder. In december 2014 begint de samenwerking met Haliegh Dolman en Klaassen lijkt sterker dan ooit. In december wint het kersverse duo de 1000 meter en de 200 meter sprint op het NK. In maart 2015 volgt zilver opd e kilometer op het WK in Apeldoorn. Nog steeds op een te zware fiets. Een zware val op de 200 meter brengt de Paralympische reis in gevaar. Splinters, schaafwonden en schrik zijn het resultaat. De laatste splinters moeten zelfs operatief worden verwijderd. Daarnaast blijft sponsoring een probleem, maar mede dankzij de inzet van een groep naasten, onder de noemer Stichting VIPsport, komt het geld voor de reis en de juiste fiets toch nog op tijd in orde. In november 2015 keert het duo terug na de blessure met een tweede plaats op wereldbekerwedstrijden in Manchester (Eng). In maart dit jaar worden Dolman en Klaassen Wereldkampioen. Ze verpulverden de concurrentie en benaderden het wereldrecord tot op 0,1 seconde. Op 24 juni wordt maakt het NOC*NSF definitief bekend dat het duo naar Rio mag.

De toren van de Waalderkerk in de steigers.
ONDERHOUDEND Algemeen 9 uur geleden
Landschapsfotografie met een prachtige lucht
Zilveren Camera-expositie komt naar Texel Algemeen 12 uur geleden
Een van de twee schildpadden die in januari op Texel aanspoelden.
Schildpadden dood na technisch mankement Algemeen 15 apr, 17:15 8
De Texelstroom.
Tarieven van TESO per 1 mei omhoog Algemeen 15 apr, 11:54 73
Livemuziek bij impossante beelden.
Film en muziek samen bij Jazz on the waves Algemeen 15 apr, 10:30
Afbeelding
medewerker planning gezocht 15 apr, 10:00
RPV Texel soorten reuma website
Uitnodiging RPV Texel Verenigingen 14 apr, 15:19
Afbeelding
Queen Must Go On! feest van herkenning Algemeen 14 apr, 12:30 15