Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Maandmenu

Gevoel voor goed gastheerschap bij Brasserie TX

Zakelijk

Een mooi horecabedrijf, op een bijzondere plek, waar ze de zaken consequent net even anders aanpakken dan hun collega's. Die predicaten zijn van toepassing op Brasserie TX, Eetcafé Het Vooronder en Havenhotel Texel, gevestigd in het voormalige stoombootkoffiehuis van TESO op de haven van Oudeschild.

"Ik zeg altijd: als je een bed tussen vier muren wilt, dan moet je niet bij ons zijn. Maar ben je op zoek naar iets bijzonders, dan ben je hier aan het juiste adres. Wij doen niet aan overdreven luxe. We hebben geen sauna en ook geen lift. Maar we lopen persoonlijk mee naar je kamer en dragen je koffer. En we nemen de tijd om je rustig alles uit te leggen", vertelt eigenaar Rob Sanders.

Hun gevoel voor goed gastheerschap, legt ze geen windeieren. Havenhotel Texel telt veel vaste gasten, die gráág terugkomen. "Als ze bellen of mailen, vragen ze of hún kamer nog vrij is. Zo gehecht zijn ze daar vaak aan. We hebben zes kamers. Die hebben geen nummer, maar een naam. Havenzicht, bijvoorbeeld. Of Dijk en Wadden."

Ook als chef-kok van Brasserie TX heeft Rob Sanders een eigen stijl en bijzondere ideeën. Een aandachtstrekker is de bak ijs voor de deur, waarin steeds andere vissen liggen. "De dagspecials", noemt hij ze. "Ik wilde eigenlijk kreeften en oesters in een bak, maar die heeft iedereen al. Deze bak zag ik bij een restaurant in Spanje. De gasten vinden het prachtig. Ze kiezen een vis uit, de ene keer een zeewolf of zeeduivel, de andere keer een harder of een roodbaars. We halen de vis eruit en snijden er een filet af. Verser kan niet. Dat is uniek, niemand op Texel heeft dat. Het hoort ook een beetje bij een haven, vind ik."


Gasten kunnen bij Brasserie TX voor slechts €25,75 elke maand voor een ander menu van vier gangen kiezen. Vier keer per jaar wordt de kaart aangepast aan het seizoen. Standaardgerechten zul je daarop niet aantreffen. "We serveren bijvoorbeeld geen saté. Er zijn zat bedrijven die saté verkopen. Bij ons is het vooral veel vis. Tachtig procent van onze gasten kiest voor vis." Het zal niemand verbazen dat de vis vers is, rechtstreeks van de visboer. "Dat kan doordat we geen grote hoeveelheden inkopen. Vis die overblijft, verwerken we op een andere manier, bijvoorbeeld in concentraten. Die fungeren als basis voor onze soepen en sauzen. Die maken we allemaal zelf. Daarvoor gebruiken we ook kreeften, langoustines, Texelse shiitake, oesterzwammen en andere lokale producten."

Wil je graag vis eten die toevallig niet op de kaart staat, dan is dat geen enkel probleem. "We doen er alles aan om die vis even later alsnog op tafel te krijgen. Dat doen we graag. En we hebben natuurlijk als voordeel dat de visboer om de hoek zit." Rob Sanders en zijn medewerkers timmeren flink aan de weg. Met het ontwikkelen van eigen concepten, bijvoorbeeld. Maar ook met een door een kunstenaar beschilderde 'foodtruck', waarmee ze evenementen als het Beach Food Festival, Tropical Sea Festival, Texel Culinair en het Durper Tuinen- en Straatfeest af reizen. "Veel Texelaars en toeristen kennen ons al. Maar het zou leuk zijn als nog meer mensen kennis met ons maken. We hebben een mooi bedrijf, waar we trots op zijn."

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Algemeen 26 mrt, 16:27 2
Afbeelding
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2