Adriaan Rees: Waiting so long (porselein) in Galerie Posthuys
Adriaan Rees: Waiting so long (porselein) in Galerie Posthuys

Dit artikel is geschreven door
Posthuys Galerie

Galerie op Brink 14 De Koog

Chinees porselein in Galerie Posthuys

Cultuur

Adriaan Rees woont en werkt het grootste gedeelte van het jaar in China. Hij vervaardigt in Jingdezhen - samen met traditionele ambachtslieden - zijn keramisch oeuvre. Voor zijn glassculpturen reist hij naar Tsjechie en in Nederland werkt hij samen met de gemeente Delft aan uitwisselingsprogramma's met China. Enkele tentoonstellingen zijn in de afgelopen jaren gerealiseerd.

Het is de tweede keer dat Rees zijn werken toont op Texel. Ook deze keer zijn er porseleinen objecten, beschilderde keramiek en glassculpturen te zien. Een aantal werken zijn ontstaan na een reis door Egypte. "Mijn reis door Egypte en de prachtige kunstschatten maakten enorme indruk op mij. In mijn atelier in Jingdezhen, China, werkte ik aan een serie beelden die beïnvloed zijn door deze ervaringen. De werken zijn grover dan mijn vorige werken die ik in China maakte. Onafgewerkt bijna en vooral in het begin onbeschilderd. Ik liet de werken wit, gewoon alleen het pure porselein. Door de grove afwerking en de hoge stooktemperatuur ontstond op sommige plekken en randen een gladdere laag, die mij interesseerde. Door daarna een aantal beelden van een laagje zilver en ook goud te voorzien, ontstond een mooi spel van glans en mat.
Later ben ik een paar beeldden ook zelf gaan beschilderen en experimenteerde ik met gemengde glazuren, waarvan ik zelf niet wist of deze elkaar konden verdragen. Ook hier ontstond voor mij een spannend spel met het onverwachte en onbekende.
Toen ik vervolgens in Tsjechië moest zijn voor glaswerk, heb ik besloten om ook een kleine serie handgeblazen koppen over mijn Egypte avonturen te maken. Deze hebben wel kleur en spelen met aspecten zoals binnen en buiten wat betreft de materialen."

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 23 uur geleden 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur gisteren
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30