Dorian tijdens de huldiging bij paal 17 in 2012.
Dorian tijdens de huldiging bij paal 17 in 2012.

Dit artikel is geschreven door
Koppiestiêd op Texel

Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.

Herstel de fout en maak Dorian alsnog ereburger

Column

Dorian van Rijsselberghe werd vier jaar geleden de eerste Texelse Olympisch kampioen in de geschiedenis en ook nu in Rio is hij hard op weg naar een Olympische medaille. Zijn prestatie was vier jaar geleden geen aanleiding voor de politiek om de goedlachse windsurfer ereburger te maken. Een onbegrijpelijke beslissing, omdat er geen levende Texelaar zoveel reclame maakt voor het eiland  als hij. Daarom slinger ik de discussie alvast weer aan: laten we Dorian ereburger maken, ook als hij geen goud wint. 

Hoe vaak Texel al wel niet genoemd is tijdens de uitzendingen van de Olympische Spelen is bizar. Ook voorafgaand aan de spelen wist Dorian Texel goed te promoten, tot aan commercials van Samsung aan toe. Als de mensen die met Dorian spreken bovendien denken dat alle Texelaars zo joviaal zijn, zitten we gebakken. Dorian is sociaal, vriendelijk en zonder enkele vorm van kapsones en vergeet zijn roots bovendien niet. Toen hij vier jaar terug samen met de andere Olympiërs gehuldigd werd in de Ridderzaal had ik het geluk daar bij te mogen zijn. Na de huldiging wilden wij hem wat vragen stellen, maar wij waren niet de enigen. Jeroen Stomphorst (NOS) stond al klaar met cameraman en al. Het was vreselijk warm en aangezien het voor televisie was, had Stomphorst zijn colbertje nog aan en de stropdas nog om. Hij leek dan ook niet erg geduldig. Toen hij Dorian naar zich toe riep, zei die doodleuk: "Eerst de lokale media. Die volgen mij namelijk al vanaf het begin", en zo kwam hij eerst naar mij en Radio Texel toe. Ik had mijn colbertje al uit en stond, zonder kladblok, met een biertje in mijn hand gezellig te keuvelen. Het ging over de dag en over wat hij verwachtte van de huldiging op Texel. "Je maakt er wel wat van en we zien elkaar morgen weer neem ik aan. Moet je weer wat nieuws verzinnen om te schrijven." Het is Dorian ten voeten uit. Een zelfde soort situatie had ik toen ik hem later dat jaar tegenkwam in De Koog. Hij was een biertje doen met vrienden en ik negeerde hem maar, hij was immers lekker met vrienden op stap. Komt hij naar mij toegelopen: "Groeten we niet meer? Hoe is het man?"

Dat hij geen kapsones heeft bleek overigens ook wel uit de omgang met zijn medaille. Vlak na de titel laat hij het eremetaal rondgaan bij een bezoek aan de Jozefschool. Iedereen mag even met zijn goud op de foto. Als ik bij hem thuis kom en vraag of ik de medaille ook even mag zien, loopt hij naar een hoek. Aan de verwarmingsbuizen in de hoek van de keuken van zijn ouders hangen tientallen medailles, van hem en Adriaan. Tussen de jeugdmedailles hangt ook de gouden plak. Toen al zaten er de nodige krassen op, later op televisie bleek dat de medaille ook als opener was gebruikt. Dorian is in voor een lolletje en geeft niet zoveel om de plak zelf. De geleverde prestatie zit immers nog wel in zijn hoofd. 

Sociaal, gezellig, maar super gefocust. De windsurfer uit De Dennen. De druk is hoog, want veel Texelaars verwachten dat hij zijn titel wel even prolongeert. Het lijkt hem niet erg te deren. Hij doet zijn ding en doet waar hij goed in is, hard surfen. Of dat genoeg is om Dempsey te verslaan weten we zondag. De Brit is goed bezig en het is geen schande om achter hem te eindigen. Toch hopen we natuurlijk met zijn allen dat hij goud mee terugbrengt en Dorian heeft gisteren uitstekende zaken gedaan. Maar is alleen zijn sociale gedrag een reden om hem ereburger te maken? Nee! Maar hij heeft zijn Olympische titel gebruikt om vervuiling in de zee aan de kaak stellen, kinderen aan het sporten te krijgen en potentiële topsporters te helpen om hetzelfde te bereiken als hij. 

De gemeente had als één van de argumenten om hem geen ereburger te maken de onderbouwing dat hij nog actief was en dat het daarom te vroeg was. Alsof een wereldtitel en een Olympische titel niet genoeg zijn. Ik ben ervan overtuigd dat er een medaille bijkomt. Maar zelfs als dat niet zo is, lijkt het mij een uitstekend idee om Dorian alsnog te benoemen tot ereburger en hem te plaatsen in het rijtje J.A van der Vlis, Harry de Graaf, Jan Wolkers en Cees de Jager. Het zou recht doen aan zijn prestaties. Een betere ambassadeur voor Texel kunnen wij ons namelijk niet wensen.

Job Schepers

Paaseieren zoeken met de Paashaas.
Paaseieren zoeken op Texel Algemeen 34 minuten geleden 1
De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 17 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11